Община Ботевград обяви обществена поръчка за проектиране, изграждане и авторски надзор на компостираща инсталация за нуждите на регионалната система за управление на отпадъци. Съоръжението за биоразградими зелени и хранителни отпадъци от домакинствата ще бъде с капацитет 6 452 т./г.


Дейностите, които трябва да бъдат изпълнени, са три. Първата включва проектиране.


Втората обхваща изпълнение на строително-монтажните работи на основание разработения и одобрен инвестиционен проект, при спазването на изискванията на всички действащи към настоящия момент в Република България закони, правилници, нормативи, отнасящи се до  изпълнението на обекти и работи от такъв характер. 


Дейностите по строително-монтажните работи, които следва да се извършат, са: изграждане на площадка за инсталация за компостиране, разделена на подобекти: главен вход, кало-масло уловител, съоръжение за измиване и дезинфекция на гуми, кантар, Контролно-пропусквателен пункт, административно-битови контейнери, паркинг, зона за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, резервоар за ПП нужди,  резервоар за инфилтрат, навес за зелени отпадъци, зона за разтоварване на отпадъци, зона за компостни редове, навес за биореактори, навес за готов компост, водомерна шахта и други. 


Основната инфраструктура включва няколко зони: за компостиране на зелен отпадък - зона за разтоварване на отпадъци - входящ материал, площадка за компостни редове/купове, хале за складиране и зреене на компоста, резервоар за инфилтрат и за компостиране с биореактори - зона за разтоварване на отпадъци - входящ материал, навес за биореакторите, навес за готовия компост от биореакторите. 


На площадката ще бъде изградени водопроводна и канализационна инфраструктура и електрически инсталации. Освен изграждането на самата площадката, ще бъде доставено оборудване, което ще осигури изграждането и функционирането на самата компостираща инсталация (и по-конкретно за потока хранителни отпадъци), което се монтира на площадката – биореактор/и, вкл. котел с горещо масло за загряване на биореактора; PLC електрически панел, захранвани от бункер със стационарен шредер с транспортна лента за зареждане на суровини и обслужвани от транспортна лента за изваждане на крайния продукт - компост. 


В обхвата на третата дейност е упражняване на авторски надзор по време на строителството в обхват съгласно чл. 162 от ЗУТ.


Инсталацията ще бъде осъществена на терен публична - общинска собственост, в м. Темуша, в близост до Регионално депо за неопасни отпадъци Площта на частта от поземления имот, която е предмет на инвестиционното намерение, е с размер 14800,00 м2. Капацитетът на предвидената инсталация е технологично разделен на два потока - хранителен отпадък 3644 т/г и поток - зелен отпадък 2808 т/г. 


Прогнозната стойност на обществената поръчка е 3 688 463 лева. Определеният срок за подаване на оферти е 31 октомври 2024 год.