Кметът на София Бойко Борисов е изпратил доклад във Висшия съдебен съвет с молба да бъде проверена работата на оценителите на земя след шокиращи разлики в оценка на имоти край строящото се метро.

Най-голяма е била разликата в оценяването на терен от 129 квадратни метра до 13-та метростанция в Младост -1. Според кмета Борисов оценката се е повишила 38 пъти:

„Паричното обезщетение е в размер на 19336 лева. Вследствие на направеното след това и разпоредено в името на народа от Софийски градски съд – обезщетението става на 732800 лева или точно 38 пъти повече. От 150 лева на квадратен метър – на 5680 лева кв./м земя в частта на този метродиаметър”, заяви още Борисов.

И в трите оценки участва оценителят Йоланда Недева – първоначално сама, а после като член на група от трима експерти. Пред Дарик тя обясни, че разликата в оценката идва от различните методологии, както и от ползите, които би пропуснал собственикът на имота в бъдеще:

„Това вече е оценката – какво собственикът би загубил когато вече няма да има тези 129 квадратни метра от своята земя, защото върху нея ще има реализирана разгъната застроена площ.

Има ли други случаи, в които квадратен метър в София да бъде оценен на 5700 лева?

Не, няма такъв случай или поне аз не съм имала.

Освен този случай има и други подобни, но там разликите в оценките не са толкова големи.

Софийският градски съд е решил общината да плати цената на имота, обезщетения и лихви, като общата сума е милион и триста хиляди лева. Решението на съда не подлежи на обжалване и – изглежда – Столичната община ще трябва да плати парите.