Богаташкият Манчестър Сити е на път да осъществи най-скъпия трансфер в историята на футбола, като привлече звездата на Валенсия Давид Вийя за умопомрачителните 52 млн. паунда (78 млн. евро), твърди "News of the World". По този начин голмайсторът на Евро 2008 ще остави зад себе си легендата Зинедин Зидан, който през 2001 премина от Ювентус в Реал (Мадрид) за 46 млн. паунда (76 млн. евро). Сделката ще постави началото на обещаната от арабските собственици на "гражданите" грандиозна селекция, целяща да превърне клуба в един от най-силните не само на Острова, но и в Европа.

От материала на "News of the World" става ясно, че личният агент на Вийя Хосе Луис Тамарго два пъти се е срещал в Мадрид с представители на Ман Сити, а идният вторник ще пътува за Англия, за да уточни всички детайли по трансфера. Като благоприятен фактор за сделката се явява и финансовата криза във Валенсия, която ще принуди "прилепите" да се разделят с някои от звездите си още през януари. Самият Вийя през лятото сложи подписа си под нов договор до 2014 година, но призна, че ако с евентуален негов трансфер клубът ще реши проблемите си, е съгласен да бъде продаден.

27-годишният стрелец беше обект на сериозен интерес и от страна на Реал (Мадрид), но на "Сантяго Бернабеу" решиха проблемите си в атака с привличането на Клаас-Ян Хунтелаар от Аякс. Това направи от Манчестър Сити единственият клуб, готов да заплати огромната сума за Вийя. При "небесносините" испанецът ще получава по 160 000 паунда на седмица, колкото и Робиньо, като двамата ще бъдат най-висооплатените играчи във Висшата лига.
След Евро 2008, където спечели титлата и стана голмайстор с 4 попадения, Вийя продължи да демонстрира добра форма и през този сезон има 12 гола в Примера дивисион, отстъпвайки само на Самуел Ето'о.