Три денонощия е технологичното време за достигане на природния газ до българските потребители, съобщи премиерът Сергей Станишев. На извънредно заседание депутатите изслушаха доклад на правителството за мерките, предприети за ограничаване на последствията от спирането на природния газ за страната ни.

По време на изслушването премиерът предупреди: Трябва да сме наясно, че и след пускането на газовите доставки от Русия, след отварянето на транзита през Украйна, по същество кризата не може да се смята за разрешена, тъй като двустранните отношения между Русия и Украйна още не са уредени и различията остават изключително дълбоки, затова ще настояваме максимално бързо да се реализират тези проекти, които България представя на вниманието на Европейския съюз. По степен на приоритетност на първо място за страната ни стои изграждането на междусистемните връзки между България и Гърция и България и Румъния.

„Правителството разглежда възможността за временно отваряне на един от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй” при значително задълбочаване на кризата с газа", заяви министър-председателят.

По време на изслушването въпроси и критики бяха отправени от опозицията. Мартин Димитров от СДС попита: Ще подходите ли за промяна на договора с „Газпром”, който подписахте заедно с Овчаров и е силно неизгоден за България? Иван Костов от ДСБ каза: Ще кръстите още една зима с името на свой министър-председател – Луканова зима, Виденова зима, Станишева зима!

„Булгаргаз” няма да се поколебае да търси компенсации от доставчиците заради пропуснати ползи, заяви премиерът Сергей Станишев в отговор на депутатски въпроси относно газовата криза. Той увери, че след като бъде решен проблемът, ще бъде направен и цялостен анализ на щетите.

Премиерът заяви, че се обмисля подписването на директни договори между България и „Газпром”, за да има възможност за конкретни изисквания към руския доставчик.