1500 полицаи охраняваха днешния протест пред Народното събрание, който приключи официално към 14.30 часа. Организаторите бяха категорични, че ще се съберат и утре в 11.00 часа. Те съобщиха, че се опитват да организират протест и в събота, когато хората, работещи сега, ще могат също да се включат и да изразят свободно гражданската си позиция.

По данни на МВР протестиращите, които се събраха за втори ден пред парламента, бяха около 1300 души. Протестът срещу политиката на правителството е организиран от студенти, природозащитници и земеделски организации.

Пред Дарик Ивайло Стоименов, природозащитник и участник в протестите, беше категоричен, че „продължаваме докато победим”. „Ние сме поставили 20 искания, които да направят живота в България по-добър и не смятаме да се отказваме”, допълни той. По думите му, това, което се случи днес е беше силно положително. „Имахме силен граждански и европейски протест, без провокациите от вчера. Успяхме да покажем, че като граждани сме силни”, заяви Стоименов. Той изтъкна, че вчера хулиганските изпълнения са били толерирани от страна на полицията. „Дойде и сигнала за бомба, за да си развържат ръцете, да разпръснат протестриращите”, каза още той.

Сред хората пред парламента и днес се забелязваха представители на футболни агитки. В различни районни полицейски управления бяха отведени 37 души. В тях полицаите открили палки, белезници, метални боксове и вероги, ножове.

Полицията и Столична общината взеха сериозни мерки, за да осигурят сигурността на площада. Служители на община демонтираха абсолютно всички пътни знаци и железа в района, които можеха да послужат за нападение срещу силите на реда при ескалация на напрежението. Беше почистен и ледът около парламента, за да не могат протестиращите да хвърлят по полицаите буци лед.

Полицаи днес записваха личните данни на участници в протеста. Депутатът от "Ред, законност и справедливост" Яне Янев изтъкна, че органите на реда документират присъствието не само на непълнолетни граждани, както е по правило, но и на пълнолетни. Янев заяви, че вземането и записването на лични данни от пълнолетни граждани е в разрез с Конституцията и Закона за личните данни.

Кметът на София Бойко Борисов обвини БСП в опорочаване на протеста пред парламента в сряда. По-рано през деня лидерът на ДСБ Иван Костов призова вътрешният министър Михаил Миков да си подаде оставката, тъй като по време на протестите в сряда полицията е наложила сила и срещу мирно протестиращите, а не само срещу провокаторите. Депутатите от опозицията обявиха, че ще останат с протестиращите пред парламента и в петък.

Междувременно 37 души от задържаните на протеста в сряда бяха осъдени още същия ден вечерта по бързото производство, съобщиха от Софийския районен съд. За да се осигури бързо и ефективно съдопроизводство, ръководството на Софийския районен съд взел решение да изпрати съдиите в районните управления, тъй като конвоирането на задържаните до сградата на съда би отнело повече време и ресурс.

Девет от задържаните бяха признати за невинни. За виновни бяха обявени общо 27 души, като четирима от тях бяха наказани с глоба от 30 лева, осем – с глоба от 50 лева, девет – с глоба от 100 лева и петима – с глоба от 200 лева. Само един от задържаните получи наказание пет денонощия арест в поделенията на МВР. Делото срещу едно от лицата, признато за виновно, беше изпратено на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, тъй като момчето е родено през 1991 г.

По данни на МВР, вчера са били арестувани между 180 и 190 души. Днес съдии продължиха да гледат останалите дела по Указа за борба с дребното хулиганство.