На първата работна среща между ръководството на МВР и контактната група на протестиращите служители е било постигнато съгласие за предложения за промени в глава 20 на Закона за МВР, регламентиращи синдикалната дейност. Ще бъдат предложени текстове, които да дадат право на служителите от МВР, организирани в синдикални организации, на протестни действия, но без ефективна стачка, съобщиха от МВР.

Освен това ще им бъде разрешено да осъществяват синдикална дейност извън сградите, предоставени за управление на МВР, също синдикалните организации ще могат да членуват в международни полицейски синдикални структури.

Констатирано е било, че част от исканията, които са били поставени от протестиращите служители, във връзка с искането за повишаване на защитата на полицаите, вече се обсъждат в Народното събрание.

Въпросите, свързани с полагането и заплащането на извънреден труд и подобряването на системата за стимулиране на служителите ще продължат да бъдат обсъждани и на следващото работно заседание идната седмица.

В срещата са участвали министърът на вътрешните работи Михаил Миков и експерти от министерството.