Изборите за Европейски парламент ще се проведат на 7 юни, а изборите за национален парламент ще са най-вероятно на 5 юли. Това обяви президентът Георги Първанов на специална пресконференция, посветена на реформите на политическия модел. Българският държавен глава предупреди НС, че ако депутатите не подкрепят вкарването на мажоритарен елемент в пропорционалната избирателна система, заедно с парламентарния вот той ще насрочи и референдум по този въпрос. Георги Първанов заяви още, че ще реагира негативно, ако бариерата за влизане на коалициите в парламента се вдигне.

Хората искат да избират личности, категоричен бе президентът: „Категорично ще бъда неудовлетворен, ако се запази сегашната система. Ще бъда неудовлетворен, ако се излезе с тезата, че преференциалната система е въпрос на избор на личност. Преференциалната система не е промяна, тя е подмяна”.

Георги Първанов определи първия телевизионен дебат между кмета Борисов и премиера Станишев като позитивен знак след разменените тежки думи между двамата: „На този дебат се сблъскаха визии за управлението. Факт е, че се спореше по политика, това не се беше случвало не месеци, а може би години”.  
Президентът заяви още, че голяма част от исканията на протестиращите полицаи са основателни, но изрази огорчение от поведението на някои от тях: „Няма случай в българската история униформен да си е хвърлил пагона по такъв начин. Като не ти се служи, вземи си шапката и си отивай”.

Първанов отправи критики и към Държавната агенция за национална сигурност: „Беше изхвърляне даването на такива високи заплати в ДАНС преди още да имаме резултатите от тяхната дейност. Не мога да се съглася, че ДАНС може да уволнява и да произнася присъди. ДАНС да си свърши работата по събирането на информацията. Оттам нататък имат думата прокуратура, съд, конституционните органи”.

Президентът подкрепи идеята на премиера за повече евроексперти, които да ни помагат в осъществяването на реформите: „Аз не искам друг да ни върши работата. Идеята е да покажем пълна прозрачност пред нашите европейски партньори”.