Фернандо Торес върна Ливърпул в борбата за титлата като с два гола донесе победата 2:0 за хората на Рафаел Бенитес над Челси и доближи мърсисайдци отново на две точки от лидера в класирането Манчестър Юнайтед. Ел Ниньо вкара в 89-ата и 94-ата минута и по този начин донесе победата на домакините, като същевременно отдалечи Челси на пет точки от лидера в класирането Манчестър Юнайтед. Без най-скъпата си лятна покукпа Роби Кийн, който изобщо не попадна в групата, домакините тотално надиграха лондонския си противник през всичките 90 минути и стигнаха до заслужен успех.

Това е първият дубъл на Рафаел Бенитес срещу отбор от Голямата четворка откакто е на Албиона. През този сезон мърсисайдци имат три победи и едно равенство от четирите си мача с преките конкуренти за титлата. В последния случай, когато Ливърпул постига дубъл над Челси, мърсисайдци стават шампион. Челси пък регистрира трета поредна загуба в мачовете си с "Топ 4", като головата разлика на хората на Луиш Фелипе Сколари от тези три срещи е 1:7.

Най-лошото в целия мач бе съдийството на Майк Райли, който с нелогичните си решения направи всичко по силите си да развали футболния празник. Той изгони абсолютно незаслужено Франк Лампард в 60-ата минута, а в края на мача пропусна очевидно нарушение за червен картон на Жозе Босингва срещу Йоси Бенаюн. Освен това Райли извади седем жълти картона и отсъди над 35 фаула в срещата.

През първата част двубоят съвсем не бе толкова равностоен, колкото бе първоначално очаквано. Ливърпул подходи много агресивно към мача и имаше много повече положения за гол в сравнение с лондонския си съперник. Ашли Коул бе близо до това да си отбележи автогол, след избит удар на Риера. Отлични шпагати и правилни заставания на Алекс пък спряха удари на Фернандо Торес и Дирк Каут. Активният Риера пък пропиля страхотно положение точно преди изтичането на първата част, след като не посмя да стреля с десния крак от чиста позиция, след пас на Джерард.

След почивката Ливърпул продължи да доминира, като основна роля за още по-голямото надмощие на мърсисайдци изигра изгонването на Франк Лампард, което не бе пресилено, а измислено. Английският национал се хвърли за една спорна топка с Чаби Алонсо и игра с топката преди да осъществи контакт с краката на испанеца, но Райли реши да го изгони.

Оттук до края на мача Ливърпул съвсем пренесе играта в половината на Челси, като обаче си личеше липсата на завършващ удар, която доведе до толкова много нулеви равенства на "Анфийлд" този сезон. Мениджърът на домакините Рафаел Бенитес този път направи значително по-офанзивни смени, като включи Райън Бабел и Бенаюн на местата на Маскерано и Риера. Това увеличи възможностите за гол на неговите момчета и закономерно се стигна до такъв във вратата на Чех.

Стражът на Челси спаси отлично удари на Джерард и Бенаюн, както и опит на Аурелио да го обстрелва от над 25 метра. В 89-ата минута обаче той бе безпомощен срещу удара на Торес с глава. Джерард изведе Аурелио на лявото крило, бразилецът центрира и Торес на близката греда изскочи пред Алекс и забоде топката в мрежата на Челси. В 94-ата минута Ел Ниньо подпечата успеха на домакините, след като Йоси Бенаюн отне топката от Ашли Коул и му я подаде на празна врата, за да вкара той осмия си гол от началото на сезона.

С победата Ливърпул спря серията от три поредни равенства в Премиър лийг, която свали тима от върха на класирането. Челси пък отново не показа шампионския дух, който им носеше победи в годините, когато Жозе Моуриньо бе начело на отбора.

ЛИВЪРПУЛ - ЧЕЛСИ 2:0 (0:0)
1:0 - Торес (89)
2:0 - Торес (90+4)
ЛИВЪРПУЛ: Рейна, Арбелоа, Карагър, Шкъртел, Аурелио, Маскерано (83-Бабел), Алонсо, Каут, Джерард, Риера (74-Бенаюн), Торес (95-Н'го)
ЧЕЛСИ: Чех, Босингва, Алекс, Тери, А. Коул, Микел, Лампард, Балак, Малуда (69-Деко), Калу (85-Стох), Анелка (69-Дрогба)
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Маскерано, Алонсо, Джерард, Арбелоа (Ливърпул); А. Коул, Микел, Тери (Челси)
ЧЕРВЕН КАРТОН: Лампард (Челси)
СЪДИЯ: Майк Райли
СТАДИОН: "Анфийлд", 44 174 зрители