Световният клубен шампион Милан бе разбит с 3:1 при гостуването си на Палермо в късния мач от 14-ия кръг на Серия А. По този начин "росонерите" останаха с актив от 27 точки и вече изостават с цели шест от шампиона Интер, който има 33. Домакините изиграха страхотен мач, като над всички бяха Миколи, който развинти защитата на гостите, вратарят Амелия, спасил всичко възможно, включително и дузпа на Роналдиньо през първата част, и бранителят Кароцери.

От самото начало домакините започнаха да атакуват вратата на Абиати, но първото чисто положение бе пропуснато от Алешандре Пато в 17-ата минута, след като останал сам срещу Амелия, стреля в него. Отново 19-годишният бразилец и вратарят на Палермо бяха в центъра на вниманието четири минути по-късно, когато младокът се откъсна от защитата на Палермо, а стражът го фаулира на линията на наказателното поле и реферът Роки отсъди дузпа. Супeрзвездата Роналдиньо застана зад топката, но ударът му в долния ляв ъгъл бе париран от резервния вратар на "Скуадра адзура". При нарушението срещу него Пато получи травма и бе заменен от Пипо Индзаги.

До края на първата част срещата се превърна в дуел между Абиати и Миколи, като нисичкият нападател стреля от всякакви позиции, но вратарят на Милан се справи чудесно, както бе и при ударите на Брешано и Кавани. Минута преди края на първата част Роналдиньо изпълни перфектен пряк свободен удар, но коженото кълбо се удари в сглобката на двете греди в десния ъгъл на Амелия.

Второто полувреме започна с още по-сериозен натиск на домакините от Палермо, които в рамките на 10 минути поведоха с 2:0. Първо Миколи реализира невероятен гол с диагонален удар от 20 метра, след като финтира Дзамброта и прати топката в долния ляв ъгъл на Абиати със 111 км в час. Това бе неговият трети гол в кариерата срещу "червено-черните" и седми за сезона. Карло Анчелоти замени Фламини и Амброзини с Шевченко и Емерсон, но минута по-късно Кавани с глава изпревари Малдини и нокаутира Абиати за втори път. Уругваецът се възползва след страхотно центриране на Ливерани и взриви препълнения стадион "Барбера".

Милан започна да търси по всякакъв начин как да се върне в мача, но захласнати в атака "росонерите" допускаха много свободни пространства. Така се стигна до 80-ата минута, когато при бърза контраатака Симплисио
бе оставен непокрит на метри от вратата на Милан след центриране отляво и засече топката с глава за 3:0. От този миг до края на срещата "росонерите" се пренесоха в наказателното поле на домакините, търсейки гола.

В 82-ата минута Роналдиньо премина трима защитници и бе фаулиран в наказателното поле. Реферът отсъди втора дузпа и отново Рони застана зад топката, като този път не сгреши. В края Амелия спаси опасни удари на Пирло и Дзамброта, което тотално отказа гостите.

Това бе първа загуба на Милан от септември месец, което развали серията на тима от 16 поредни мача без поражение в Серия А и УЕФА. Загубата е трета за "червено-черните" в калчото и шестте точки разлика от "нерадзурите" ги отдалечават от мечтата за титлата, въпреки че остават още цели 24 кръга от шампионата. Палермо пък вече има 20 точки и се доближи до местата, даващи право на участие в Европа.

ПАЛЕРМО – МИЛАН 3:1 (0:0)

1:0 Миколи (50)
2:0 Кавани (59)
3:0 Симплисио (80)
3:1 Роналдиньо (86-д)

ПАЛЕРМО: Амелия, Касани, Кароциери, Бово, Балзарети, Ночерино, Ливерани, Брешано, Симплисио, Миколи(88- Кжаер), Кавани(90-Сучи)
Треньор: Балардини

МИЛАН: Абиати, Дзамброта, Бонера, Малдини, Янкуловски, Фламини (62- Емерсон), Пирло, Амброзини (61-Шевченко), Зеедорф, Роналдиьо, Пато (29-Индзаги)
Треньор: Карло Анчелоти

Жълти картони: Амелиа, Кароциери, Бово (П), Емерсон (М)
Съдия: Роки
Стадион: “Ренцо Барбера”, 34 400 зрители