Непосредствено преди началото на днешното заседание кметът Георгиев информира съветниците за срещата си с лекарите от доболничната помощ. Той каза, че диалогът между тях е бил “разпален и изместен в друга посока”. Градоначалникът сподели с местните депутати, че лекарите предлагат проектодоговор с условия, които са коренно различни от тези на общината. “Лекарите настояват наемната пазарна цена да бъде намалена от 4 на 2 лв./кв.м, да не се начислява ДДС върху цената, договорът за наем да бъде подписан за срок от пет години” – обясни кметът. Той поиска от местните депутати да го посъветват как да постъпи в случая.
Единствено съветникът от БСП Цветан Коцев направи конкретно предложение. “Има оценка на лицензиран оценител и ние не можем да я отменим. Предлагам да се върнем към Наредбата за наеми на общински имоти. Болницата попада в трета зона. Нека лекарите да плащат определената наемна цена за общинските обекти в този район.

Кметът обаче бе категоричен, че няма да се отменят повече решения на общинския съвет. Той съобщи, че лекари от други общини, които имат кабинети в доболничната помощ, вече са подписали договори за наем на 4 и на 6 лв./кв.м. “Време е и нашите лекари да си плащат достойно, както правят колегите им от другите общини. За миналия  месец Здравната каса е привела общо 120 000 лв. на 40 – 50 лекари. С потребителските такси сумата ще стигне до 130 000 лева. Ако направим сметка, ще видим, че средно на лекар се падат по 2 700 – 3 000 лева. Има специалисти, които далеч надвишават тази сума. Цифрите красноречиво показват, че нежеланието на лекарите да си плащат определената наемна цена не е породено от липса на средства” – каза Георги Георгиев. Той изтъкна, че на срещата с лекарите само д-р Иван Иванов е заявил, че наемът от 4 лв./кв.м е непосилен за него.

На този етап не е ясно какви ще бъдат следващите стъпки на лекарите и общинското ръководство. Утре изтича крайният срок, в който наемателите в бившата поликлиника трябва подпишат договори за наем с общината.