Административен съд -  София област отхвърли жалбата на лекарите и лабораториите, които ползват кабинети под наем в сградата на доболничната помощ, срещу решението на Общински съвет Ботевград от 28 октомври миналата година, с което се определят пазарни наемни цени в  размер на 20 лв. без ДДС за кв.м. на територията на Ботевград и в размер на 10 лв. за останалите  населени места на територията на община.
Според правораздавателния орган решението на ОбС не противоречи на Наредбата на общината по чл. 8 от Закона за общинската собственост и на тарифата към нея. С решението не се изменя или допълва Наредбата или Тарифата, тъй като от една страна такава воля на ОбС няма, а от друга страна – липсва законова забрана ОбС да определи наемна цена с решение на ОбС, а не с Наредбата и Тарифата на общината.
По делото са приложени договорите на всеки от медиците, но съдът не ги проследява поради липса на спор между страните в тази насока. Представени са писмени доказателства, че помещенията, които ползват жалбоподателите са, в сгради – частна общинска собственост, за които е представен Акт за общинска собственост и които са извадени от капитала на образуваните търговски дружества в един по-късен момент. Към датата на вземане на оспорваното решение тези имоти не са в капитала на търговски дружества по чл. 102 от Закона за лечебните заведения. Оттук се поставя въпроса дали е приложима разпоредбата на чл. 102 от Закона за лечебните заведения, според която лекарите имат право да плащат наем на преференциална цена в размер 10 на сто от определената наемна цена. Според Решение №350/18 май 2011 на Административен съд - София област: “Жалбоподателите дори и да са били лица с правомощия по чл. 102 от ЗЛЗ, то тези техни преференциални права са се погасили с акта на изваждане на държаните от тях помещения под наем от капитала на едноличното търговско дружество. Към датата на вземане на процесното решение се касае за държане на кабинети – частна общинска собственост, които не са включени в капитала на търговско дружество, което прави неприложима разпоредбата на чл. 102 от Закона за лечебните заведения”. 
Административният съд приема, че оспорваното решение на ОбС е законосъобразно издадено от компетентен орган, във валидна писмена форма, при спазване на разпоредбите на материалния и процесуалния закон.
Предвид изхода на делото, на ответника се дължат разноски в размер на 780 лв., които трябва да бъдат заплатени солидарно от жалбоподателите.
Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 14 дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.