Решението на ОбС за повишаване на наемната цена в сградата на доболничната помощ ще бъде обжалвано. Това е категоричното решение на лекарите, които ползват помещения в бившата поликлиника, каза пред наш репортер д-р Стефан Йосков, председател на местното Сдружение на лекарите с регистрирани практики на територията на община Ботевград.
“Нямаме лични отношения с общинските съветници или кмета на общината. Вниманието ни не е концентрирано в наемите цени. Искаме само да работим спокойно и да се спазват правилата. Сградата на доболничната помощ попада в трета зона на града. Според общинската наредба наемната цена е 4 лв./кв.м. Съгласно Закона за лечебните заведения ние трябва да плащаме 10% от тази цена. Никога не сме се пазарили за точния размер на наема и за това решихме да плащаме по 1лв./кв.м. Последваха решения на ОбС за увеличаване на цената на 4 и на 6 лева, но те не издържаха в съда. Смятам, че и поредното решение на ОбС за увеличение на наемната цена на 20 лв./кв.м, от която ние трябва да плащаме 2 лв./кв.м, също ще бъде отменено като незаконосъобразно”, каза д-р Йосков и допълни: “Не сме съгласни да се погазва закона, защото не знаем какво може да се случи в бъдеще. Ако законодателният орган реши да премахне преференциите в Закона за лечебните заведения, тогава ще плащаме на високите цени, а изискванията на Здравната каса към нас са толкова много, че парите, които ни превежда, няма да са достатъчни, за ди ги покрием. Другото, което ни притеснява, е лошото състояние на бившата поликлиника. Кметът е прав, че ние трябва да се грижим за кабинетите си, но за общите части би трябвало да се погрижи общината, защото тя е собственик на сградата.”.
Д-р Йосков е информирал ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за решението на ОбС да увеличи наемната цена в доболничната помощ. Това стана повод въпросът да бъде дискутиран тази сутрин в предаването “Хоризонт” на БНР. Д-р Стефан Йосков и д-р Валери Радков, който е общински съветник и член на Сдружението на лекарите, бяха категорични, че решението на ОбС е незаконосъобразно. Кметът Георги Георгиев заяви пред БНР, че това трябва да реши българският съд. Той каза, че нито той, нито общинската администрация искат да отежняват работата на лекарите от доболничната помощ, но и те, като останалите граждани, трябва да се съобразяват с решенията на ОбС.