Ботевградската тройка Марина Маринска, Светослава Андреева и Биляна Лалинска бе жестоко ощетена от съдийското жури на европейския шампионат по спортна акробатика, който завърши на 27 октомври в Хертогденбош, Холандия.

Нашите момичета влязоха във финала с трета оценка от общо 8 участници, след като успяха да се преборят с общо 21 тройки от стария континент.

Във финала в събота те получиха за своето съчетание оценка за изпълнение 9.350. Също толкова имаше и триото от Полша. В оценката за артистичност обаче съдийките прецениха, че полякините са били с 0.1 по-артистични от нашите. И по този начин им подариха бронзовия медал с обща оценка 28.300, срещу 28.200 на българките. На първо място е втората тройка на Русия с 28.750, със сребърен медал е триото на Великобритания с 28.400.

 "Бяхме ощетени жестоко - каза след завръщането си в България треньорката на нашите момичета Добринка Николова. - Нито на квалификациите, нито на финала в съдийското жури нямаше представител на България. За сметка на това Полша не само имаше такъв, но полякиня бе и арбитърът на тройките при ейдж-групите, където участваха нашите.

Оценяването бе зад пълна завеса.  Показваше се само тоталът, без да се види кой съдия каква оценка е поставил - нещо, което се случва за първи път.

Впрочем ние играхме по-добре не само от тройката на Полша - подчерта Добринка Николова. - Изпълнихме по-добре съчетанието си дори от рускините и англичанките, трудността в изпълнението на нашите деца в незадължителните елементи бе по-висока. И ако не бяхме от България, можехме да станем и европейски шампионки.

 За съжаление огромният спад в родната акробатика в последното десетилетие се оказа пагубно откъм съдийско влияние. В това отношение има като че ли заговор между англоговорящите страни, Украйна и Русия - което пролича още на европейското първенство в Португалия преди две години. Сега в тази група е и Белгия. Докато ние, българите, колкото и добре да играем, просто трудно биха ни допуснали до спечелването на медал, да не говорим до шампионска титла", завърши огорчена разказа си за първенството в Холандия основоположничката на спортната акробатика в Ботевград Добринка Николова.

Няколко дни преди шампионата, на една от последните тренировки заварихме трите момичета със сълзи в очите. Това бе заради изключително голямата взискателност на тяхната треньорка. След финалните изпълнения в Холандия Маринка, Светла и Биба също плакаха. Но този път от огорчение. Заради несправедливостта, която усети дори 11-годишната Марина.

Въпреки всичко това тройката се представи отлично,  макар че е заедно едва от февруари. И трите ни момичета  си  обещаха, че ще се докажат отново и на следващия европейски шампионат.

 

Разбира се, ако родната федерация намери средства. Защото заради липсата им целият национален отбор на България пътува до Холандия и обратно с автобус. От ДАМС тази година орязаха бюджета на акробатиката с цели 90 000 лева.