Независимо че най-силните полски баскетболисти са потвърдили участието си на Евробаскет 2009, една от най-големите въпросителни е дали "Дружина Полска" ще бъде подсилен от мощното крило на Химки (Москва) Мачей Лампе. Засега със сигурност на Европейското екипа на тима ще облекат Марчин Гортат от Орландо Меджик, Шимон Шевчук от Локомотив (Ростов) и Михал Игнерски от Кахасол Севиля.

Наскоро Лампе бе излекуван от контузия, но все още няма потвърждение за окончателното му решение. Да изясни ситуацията се е заел лично президентът на полската баскетболна федерация Роман Лудвишук, който има намерение да посети специално Москва, за да разговаря с баскетболиста.

24-годишният Лампе е един от най-таланливите полски играчи. В своята кариера той има записани мачове за Реал (Мадрид), а в НБА е преминал през Ню Йорк Никс, Финикс Сънс, Ню Орлийнс Хорнетс и Хюстън Рокетс, но без особен успех. В момента полякът е втори по резултатност в настоящия си тим Химки с 11,1 точки средно на мач.

България открива Евробаскет 2009 на 7 септември във Вроцлав срещу домакина Полша. Тимът на Пини Гершон ще запише първо участие на най-големия европейски форум от 2005 година насам. Групата на "трикольорите" допълват Литва и Турция.