Футболният отбор на "Балкан" няма да пътува за Петрич и пропуска първия кръг от шампионата на Западната Б група.Според предварителната програма нашите трябваше да стартират тази събота, 8 август с гостуване на "Беласица". Това обявиха официално вчера от футболната централа.

Липсата на мач в Петрич обаче не означава, че Балкан ще спечели служебна победа. Защото от БФС обявиха, че мястото на "Беласица" ще бъде заето от друг отбор. Новият член ще бъде определен от бараж между заелите вторите места в Югозападната и Северозападната В групи, съответно Малеш Микрево и Бдин Видин.

Парадоксално е, че решението на БФС става известно в четвъртък вечерта - само два дни преди началото на новия сезон. Цяло лято се говори и пише, че изпадналият от елита "Беласица" няма да има представителен отбор. Президентът на клуба Костадин Хаджииванов дори обяви в медиите в прав текст, че спира издръжката на клуба, като в същото време Община Петрич не счете за необходимо да поеме огромните му пасиви, не се намери и подходящ клуб, който да откупи лиценза на Беласица за Б група.

Само от БФС не даваха никакви индикации, че знаят за проблема. Което не е новост, нито пък изненада, като се знаят действията на представителя на Комисията по организиране на състезания (КОС) Веселин Маркович, който работи в БФС от незапомнени времена и май наближава стоте години. По този начин цяла седмица след приключването на контролите старши треньорът Стоян Коцев не знаеше как да готви отбора - дали за първия му мач в събота, или с по-различно натоварване.

 Потвърждение за тези антидействия е и половинчатото решение - абе, Балкан май няма да пътува за Петрич, но пък от Беласица все пак трябва да покажат документ, от който официално да стане ясно, че тимът няма да участва в Б група. А това е нещо, което КОС и другите звена в БФС трябваше да изяснят доста по-рано. Което пък доведе до друго половинчато решение два дни преди старта на шампионата - ще има бараж между Малеш и Бдин, но без да е насрочена дата, или - ако има такава - публично да бъде оповестена. И от всичко това не става ясно дали "Балкан" ще спечели служебно мача си от първия кръг, или той ще бъде отложен за по-късно, когато стане известен новият член на западния втори ешелон.

Вместо това от Спортно-техническата комисия в началото на седмицата обявиха дори съдийската тройка за мача Беласица - Балкан. А едва вчера същата тази СТК излезе с изявление, че мачът няма да се играе. И че по случая СТК ще се произнесе чак във вторник, 11 август, когато шампионатът вече ще е започнал.