България изяде як бой от Черна Гора с 65:88 във финала на турнира за "Наградата на София" в задушната зала "Универсиада" в София. Само джентълменството на съперника в последната част спести на нашите още по-голям пердах. Момчетата на Пини Гершон избраха до един срещата за първото място, за да изиграят най-безобразните 40 минути досега в подготовката.

В заключителния период черногорците спряха да правят, каквото и да е на игрището. Не се напъваха в нападение, бъркаха топки, не се помръдваха и в защита. Предизвиканата апатия на черногорците бе използвана от разбудилия се най-после от неделна дрямка - Андре Оуенс и Чавдар Костов.

Битката бе загубена още в първата четвърт. Българите се държаха като притеснени ученички със звездите на противника. Действаха сковано сякаш не се борят за купата в надпревара, която няма грам стойност като класиране, а вече тече времето от първия им мач в групата на европейското във Вроцлав. Проблемите не дойдоха само от снажните центрове Никола Пекович, Предраг Дробняк и Славко Вранеш. 21-годишното крило на Будучност Подгорица - Владимир Дашич изнесе лекция на всеки защитник, който Гершон поставяше срещу него. Американецът Омар Кук пускаше пасове като по конец под носа на Оуенс и Ърл Джерод Роланд.

Пекович ни надиграваше всеки път, когато получеше топката под коша, а тя постоянно стигаше до лапите му, защото Черна Гора за разлика от нас си подаваше, а не губеше минути в индивидуализъм, още по-малко в сръдни и разправии покрай страничната линия. С 13 т. и 9 борби се отличи Дашич, с по 11 завършиха Кук и Дробняк, с 10 се оттегли в съблекалнята Горан Йеретин. За нашите Чавдар Костов стана най-резултатен с 15, а Деян Иванов добави 10.

Снимка: Любо Лилов