България ще спори с Черна Гора за купата от турнира за "Наградата на София". Големият финал е днес от 20:45 ч. в зала "Универсиада" и ще бъде предаван пряко по БНТ. До него българите стигнаха след две поредни победи - в петък срещу Беларус със 113:97 и в събота срещу Кипър със 103:61. В първия мач в София черногорците взеха успех над Кипър със 76:43, а вчера и над Беларус с 95:89, но едва след продължение.

Срещата с Черна Гора е първата истинска проверка за избраниците на Пини Гершон. Съперникът е предвождан от старши треньора на сръбския шампион и неизменен участник в Евролигата - Партизан Белград - Душко Вуйошевич. 50-годишният специалист, който е родом от Подгорица, има играчи, на които би му завидял всеки. 210-сантиметровият център на гръцкия първенец и носител на златото в Евролигата този сезон от Берлин - Панатинайкос Никола Пекович, е най-голямата заплаха под коша за високите баскетболисти на Гершон.

В "Универсиада" ще стъпи още и 229-сантиметровият исполин на Партизан Славко Вранеш, който през 2003 г. бе изтеглен в драфта на НБА от Ню Йорк, но остана в Европа. За Филип Виденов битката ще го противопостави с доскорошния му съотборник в испанския Гранада - гардът Владо Сцепанович (198 см, 1975 г.). Черногорците доведоха у нас още звездата на притежателя на титлата на Турция за 2008 г. Предраг Дробняк (212 см, 1975 г., тежко крило/център) и Горан Йеретин (192 см, 1979 г., АЕЛ Лимасол). Той е бивш гард на Цървена звезда, АЛБА Берлин, Динамо Санкт Петербург и БК Киев, а през 2006 г. бе желан при червените от покойния президент на ЦСКА София - Емил Коен.

С екипа на Черна Гора, България ще трябва да пази и за титулярния плеймейкър на испанския Уникаха Малага Омар Кук. Американецът има черногорски паспорт от преди година и връзва играта на отбора на Душко Вуйошевич. Той бе изтеглен от Денвър в драфта на НБА през 2001 г. Минал е през Далас, Орландо, Индиана, Чикаго, Бостън и Шарлът отвъд океана.

Срещу Кипър Тодор Стойков бе най-резултатен с 13 т. Капитанът бе точен и в три от четирите си опита от тройката. Резервите Станислав Славейков и Димитър Ангелов вкараха по 12 т., а крилото на Левски бе 100-процентов от далечно разстояние (2/2). Тенчо Банев и Деян Иванов също отбелязаха по равно - всеки по 11. Васил Евтимов се оттегли с 9 т. и 9 борби, а Гершон даде почивка на двама сигурни в състава му за европейското - Филип Виденов и Стефан Георгиев. В мача срещу Беларус в петък Виденов разцепи гостите с 34 т.