Ботевградската тройка Марина Маринска, Светослава Андреева и Биляна Лалинска зае престижното пето място на изключително силния международен турнир по акробатика в руския град Велики Новгород, проведен от 19 до 23 август.  В един от най-древните градове на Русия, намиращ се на около 200 км североизточно от Санкт Петербург, нашите момичета се състезаваха за купа "Волков" във възрастовата група за младежи. Техни конкуренти бяха още 11   тройки от Русия, Беларус, Израел, Франция, Португалия, Казахстан и Молдова.

 Съчетанията на подготвяната от треньорката Добринка Николова тройка бяха с най-високата от позволената трудност от всички участващи видове. Повечето от останалите бяха включили елементи, които осигуряваха минималната задължителна трудност както в темповата и балансовата комбинации, така и в смесеното съчетание.

 "Ако кажа, че съдиите бяха изключитнелно прецизни, това няма да отговаря на истината - каза след завръщането треньорката Добринка Николова. - Всички те имаха едни критерии за руските видове и съвсем различни за всички останали техни конкуренти. Специално в състезанието на тройките домакините бяха представени с по двама души във всяка комисия.

 Влязохме във финала и в крайна сметка завършихме на пето място.За мен обаче бе много по-важно да видя играта на момичетата по време на силно състезание, каквото бе наистина това във Велики Новгород. Да разбера също как се приемат съчетанията и като хореография. И ,ако е необходимо,  да внеса съответните корекции преди чукащото на вратата европейско първенство, което започва в края на септември и е във Вила до Конде, Португалия.

Пролича, обаче, липсата на достатъчно самочувствие у моите момичета. Главна причина за това е малкият брой състезания, в които участват - те са едва 2-3 на брой годишно, докато другите водещи европейски сили имат по над 20 на година, сподели Добринка Николова." Осмото издание на международния турнир за "Купа Волков" за първи път бе проведено в нова зала - тази на Държавния университет по селско стопанство в двестахилядния древен град, който тази година отбелязва 1150 години от основаването си.

Победителки станаха момичетата от Русия - Кристина Казанцева, Анна Назирова и Анастасия Михайлова с бал от 86.700 точки. Със сребърните медали е тройката на Франция Кристал Дюпие, Сара Ле Кори и Максим Еозан, трети са представителките на Белорус Юлия Коваленко, Анна Кобизова и Вероника Набокина.България бе представена от още един акробатичен вид - мъжката двойка на "Локомотив" Русе. Благовест Караджов и Марти Миланов заеха второто място. 

Непосредствено след завършване на състезанията за Купа Волков се проведе кръг от Световната купа по акробатика за жени и мъже. И двата турнира бяха наблюдавани от  гости от най-високо ниво, като президентът на Международната федерация по гимнастика (FIG) Бруно Гранди. Въпреки височайшето присъствие не се размина без гафове. Един от тях засегна най-осезаемо българските представители. Ден преди края на проявата те безцеремонно бяха изгонени от хотела, въпреки че бе предплатен за още една вечер, и бяха набутани в овехтели дървени бунгала. За този случай т българската федерация по спортна акробатика обмислят подаването на протестно писмо до организаторите на турнира. Същото сполетя и някои от останалите отбори, което предизвика мощен отпор най-вече от представителите на западноевропейските държави. Провеждането на турнира бе съпроводено и от други пропуски от страна на домакините, като един от най-малките бяха мизерните порции храна за обяд и вечеря. 

 "Възможностите на организаторите далеч не съответстваха на ранга на турнира - каза Добринка Николова. - Последните три международни състезания у нас - двата турнира в Габрово и особено последното в Самоков, бяха с класи над този във Велики Новгород." 

Една от последните проверки на нашата тройка преди европейския шампионат ще бъде международният турнир от 4 до 6 септември в Габрово. Той на практика ще бъде последноконтролно състезание за националните ни видове.