Българският национален отбор по баскетбол загуби последната си среща на Европейското първенство, като отстъпи по точки на Литва - 69:84 , но демонстрира най-добрата си игра на шампионата. Родните национали напускат Евробаскет 2009 с три поражения, но могат да си тръгнат със самочувствие след достойния двубой с Литва.

Срещата във Вроцлав започна равностойно, но след първата четвъртина Литва водеше с 25:22. Момчетата на Пини Гершон заиграха доста по-концентрирано и успяха да изравнят - 33:33, а след страхотна забивка на Ърл Роуланд и дори поведоха в мача с 36:37.

Българският отбор спечели втората четвъртина с 16:19 и така двата тима се оттеглиха на почивката при равен резултат - 41:41. Стрелбата от зоната за три точки бе основното оръжие на българите през третата четвъртина и след 16:15 за литовците, резултатът преди последната четвъртина бе 57:56 за Литва.

Шест минути преди края на мача балтийците водеха с 66:61, но Роуланд вкара кош, а след него и отсъдения фаул, с което направи резултат 66:64. За съжаление, силите на нашите стигнаха дотук. Литовците започнаха да вкарват тройка след тройка и разликата набъбна до десет точки - 74:64. В добавка съдиите се погрижиха всичко спорно да бъде свирено в полза на Литва. Нашите продължиха да се борят, но в крайна сметка загубиха с 69:84. Най-добър в българския тим с актив от 18 точки бе Роуланд. Тодор Стойков добави 16 точки, а близнаците Деян и Калоян Иванови приключиха съответно с 11 и 10 точки. Дариуш Лавринович реализира 16 точки за победителите, Петравичус вкара 13 точки, а Клейза записа 10 точки.

Домакините от Полша, както и тимовете на Турция и Литва, продължават в следващата фаза на шампионата.