Кой ще бъде новият председател на ВМРО, ще стане ясно по време на двудневния извънреден конгрес на партията, който започва днес. Над 700 делегати ще решават бъдещите насоки на дейността на ВМРО, както и какво трябва да се промени в Устава на партията. В началото председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще представи отчета на Националния изпълнителен комитет. ВМРО ще си остане ВМРО, заявиха категорично пред Дарик двамата основни претенденти за председателския пост - досегашният лидер Красимир Каракачанов и кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Ето техните очаквания от конгреса и приоритетите им като потенциални ръководители на партията:

Интуицията на Каракачанов и Атанасов за вота на делегатите.

Красимир Каракачанов: "Ще се случи това, което решат делегатите. Ще се случи това, което трябва".

Славчо Атанасов: "Във ВМРО ще има промяна и тази промяна ще дойде чрез моето име и чрез мен".

Двамата претенденти един за друг.

Красимир Каракачанов: "Един човек, с когото сме работили добре и се надявам, че ще успее да заслужи доверието на пловдивчани за втори мандат".

Славчо Атанасов: "Лоша дума за Красимир няма да кажа и никога не съм казвал. Той е част от историята на ВМРО, тъй като е най-дълго управлявалият председател на организацията".

Цел номер едно за Каракачанов е връщане на позициите на партията, загубени след тези парламентарни избори, а за Атанасов целта са местните избори след 2 години. Колкото до дългосрочните цели:

Красимир Каракачанов: "Целта е да бъдем достатъчно силни, за да бъдем и желан партньор, за да имаме възможност и сами да се справим с предизвикателствата".

Славчо Атанасов: "Оттук нататък моята задача е да подготвя ВМРО за самостоятелно участие на избори. Да е достатъчно силна, за да може сама да се пребори с предизвикателството на политическия живот в България".