Тази сутрин управителят на МБАЛ – Ботевград д-р Филип Филев е сключил договор със Здравната каса за лечние на грип по клинична пътека 234. По нея ще имат право да работят всички специалисти по вътрешни болести и педиатрите в болницата. Лечението на грипните заболявния ще се заплаща от касата, каза д-р Филев. Той съобщи още, че на първия етаж в болницата е обособен кабинет за прегледи на болни от остри респираторни заболявания. “От входа на болницата има указателни табели, които да ориентират гражданите към местоположението на кабинета. Той е удобен и за пациентите, изпратени от Спешна помощ”, каза управителят на болницата и допълни, че на този етап не се наблюдава нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания или бум на пневмонии в община Ботевград. 
РИОКОЗ е предоставила на болницата допълнителни количества Тамифлу и Реленца за лечение на грипни заболявания. На този етап плановите операции в МБАЛ са отменение, но хирургични интервенции по спешност се извършват.
“Препоръчвам на бременните жени, хронично болните и страдащите от злокачествени заболявания и затлъстяване да се пазят, защото те са с намален имунитет. Учениците не трябва да бъдат допускани в увеселителни заведения, фитнес клубове и компютърни зали. Добре е хората да избягват тестените изделия, а да приемат повече плодове и зеленчуци. Ако спазваме тези елементарни правила, ще се опазим от грипните вируси”, каза в заключение д-р Филип Филев.