Управители на честни фирми от Ботевград проведоха среща по повод предстоящото обществено обсъждане на новите такси смет за 2010 година. Официалното предложение, което ще бъде внесено в общинския съвет, е такса смет за юридическите лица да се определя на база реално генериран боклук. В момента фирмите плащат 16 промила, което е най-високата ставка в цяла България. Общинското ръководство предлага и за 2010 година да се запази същата ставка.

В обсъждането участваха ръководителите на над 25 части фирми. Някои от тях споделиха, че има истински парадокси при определянето на такса смет. Валери Стаменов, който е собственик на фирма “Валбес” и Сладоледения бар в центъра на Ботевград, заяви, че за фирмата плаща годишно такса смет от  20 440 лева, а за бара – 200 лева, въпреки че  заведението реално генерира повече отпадъци отколкото фирмата му, която опакова замразени зеленчуци.
Собственикът на хотел “Ботевград” Георги Тихин заяви, че плаща такса смет за цех във Врачеш, който не работи и на практика там не се извършва дейността сметосъбиране и сметоизвозване.
Николай Гетов от фирма “Алтени” сподели, че докато фирмата му е била под наем сключила договор  за сметоизвозване с БКС и плащали по 1800 лв. годишно. След като се преместили в нова сграда за същата дейност плащат такса смет на общината 4800 лв. годишно.
На срещата се изказаха още представители на фирмите ЕПИК, "Булсан",  “Нано туул шоп”, “Влога” - Трудовец, които подкрепиха идеята фирмите да плащат такса смет според реално генерирания боклук.