Това става ясно от официалното писмо, на Генерална дирекция  „Председателство” на Европейския парламент до местните еколози.
В писмото от Люксембург се казва:  „Вашата петиция е внесна в общия регистър като Петиция номер 1586-09. Тя е предадена на комисията по петициите, която първо ще вземе решение относно нейната допустимост, т.е. доколко темата на вашата петиция попада в областите на действие на Европейския съюз. В случай, че комисията я обяви за допустима, след това тя ще я разгледа по същество. Това ще стане на открито заседание, но по желание на подателя заседанието може да бъде закрито”.
От името на Генералния секретар на дирекция „Председателство” на ЕП обръщат внимание, че процедурата по разглеждането на петицията може да бъде дълга, като се има предвид големия брой  петиции, които ЕП получава.
Сдружението „За чиста природа” Трудовец в началото на септември изпрати петиция срещу избора на мясотото за регионално депо за битови отпадъци. В нея е посочено също, че местната власт оказва натиск върху ръководството на сружението.