18 съветници гласуваха “за” и 9 “против” предложението на кмета такса смет за следващата година да бъде 3 промила за физически и 12 промила за юридически лица. Дискусията по този въпрос отне най-много време в сравнение с разглеждането на останалите докладни от дневния ред на заседанието. 
Съветникът от БСП  Цветан Коцев предложи размерът на промила за жилищни имоти да бъде 2.6 на хиляда върху данъчната оценка, а за недвижими имоти с нежилищно предназначение  да се определя както следва: на база генерирано количество битови отпъдаци по цена за съдове за смет, определена от общинския съвет до края на 2009 год., а за имотите, за които няма подадена декларация за определяне на таксата спрямо количествато отпадъци, таксата да се изчислява 10 на хиляда върху отчетната стойност. Всъщност той представи искането на безнеса, въпреки че нито един от местните бизмесмени не присъства на сесията на ОбС. Съветници от опозицията изразиха мнение в подкрепа, че би трябвало да бъдат намалени тежестите върху гражданите и фирмите в условия на криза.
Адв. Виктор Велчев каза, че Законът за местни данъци и такси позволява размера на такса смет да се определи според количеството битови отпадъци и затова би трябвало да се предвиди и такава възможност.
Кметът Георги Георгиев бе категоричен, че общинската администрация най-добре е анализирала проблема с чистота. Той допълни, че намаляването на промила от 16 на 12 за юридически лица показва, че общинското ръководство мисли за бизнеса.