От 2009 год. размерът на такса смет да се намали от 4 на 3 промила за физически лица, предлага кметът Георгиев. В това число са включени 1.8 промила за сметосъбиране и извозване, 0.7 промила за експлоатация на депото и 0.5 промила за пъддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Градоначълникат ще предложи такса смет за юридически лица да бъде увеличена от 12 на 16 промила, като в това число са включени 8 промила за сметосъбиране и извозване, 3.5 промила за поддържане и експлоатация на депо за отпадъци и 4.5 за поддържане чистотата на места за обществено ползване.

Таксата за юридически лица се изчислява на базата на определените промили върху отчетната стойност на имота, а за физически - върху данъчната оценка на недвижимия имот с жилищно предназначение. 

За следващата година планираните постъпления  в общинската хазна от такса битови отпадъци са в размер на 1 930 000 лв. От тях 623 600 лв. се предвижда да бъдат събрани от насалението, а 1 306 400 лв. – от фирмите. Цифрите са извадени от план-сметката на община Ботевград за 2009 год.

Докладната на кмета Георгиев за промяна на такса смет за физически и юридически лица е включена в дневния ред на предстоящата сесия на местния парламент.