Шампионите от Лукойл Академик са били пред подписване с баскетболист от НБА, съобщи за Gong.bg изпълнителният директор на отбора Сашо Везенков. Въпросният баскетболист е Джъстин Рийд и от 2004 година се подвизава в отбори от НБА.

„Наистина бяхме готови с договора с играча от НБА Джъстин Рийд, заяви Везенков. Договорът бе при мен и той трябваше да дойде и след 4 години в НБА да заиграе в отбор от Европа, при нас.

Не го искахме за да парадираме с него, а защото имаме стратегия да изградим силен тим за следващото ни участие в турнира УЛЕБ, ако станем шампиони. В последният момент състезателят реши да остане в Щатите и да си опита отново късмета в НБА.”

Джъстин Рийд е роден на 16 януари 1982 година в Джаксън Мисисипи. Той е висок 203 см и тежи 109 кг.. Играе като лек център и започва кариерата си на професионалист в НБА през 2004 година в Бостън Селтикс, където остава до 2006 година. След това облича екипа на Минесота Тимбърулвс. За малко през 2007 е в Хюстън Рокетс и след това в Остин Торос.

„ Невероятен е в защита, хвали го Везенков. Той щеше да играе на позиция 4 и би ни свършил много работа. С него догодина щяхме да изглеждаме вече по- различно и в евротурнирите. Той не е играл и живял в Европа и вероятно и това го накара да се откаже в последния момент. Ние нямаше да му плащаме космическа заплата, както се предполага за играч идващ от НБА. И в САЩ и в Европа кризата направи по- разумни хората откъм изисквания свързани с пари.”

Везенков е убеден, че вече няма да се прави безцелна селекция и да се взимат играчи на парче. Той заяви, че в Лукойл Академик основните състезатели ще са с по- дългосрочни договори за да се запази ядрото, на което ще се разчита за успешно участие в Европа, макар и оттам да не се изкарват пари, а разходите не са малки.