Старши треньорът на Интер Жозе Моуриньо направи емоционално изказване след успеха на "нерадзурите" срещу Барселона и класирането на финала на Шампионската лига. Италианският гранд загуби от каталунците с 0:1 в срещата-реванш от полуфиналите на турнира, но детронира европейския първенец с общ резултат 3:2. От коментара на Моуриньо за мача стана ясно, че македонският нападател на Интер Горан Пандев е бил заменен в последния момент в титулярния състав от румънския защитник Кристиан Киву заради контузия. Португалският специалист нарече футболистите си герои и заяви, че това е най-красивата загуба в живота му. Интер остана с човек по-малко на терена на "Камп Ноу" още в 28-ата минута заради червения картон на бразилския халф Тиаго Мота, който удари леко без топка Серхио Бускетс от Барселона. Въпреки това играчите на Моуриньо бяха много добре организирани в отбрана и се пропукаха едва в последните минути, когато падна и единственият гол в мача, дело на защитника Жерард Пике. Интер има шанс за требъл, тъй като е лидер в класирането на Серия "А" три кръга преди края и ще играе на финала за Купата на Италия срещу конкурента си за титлата в първенството Рома.

"Тази вечер бяхме отбор от герои - герои, които кървяха на терена. Тази победа принадлежи на всички - на тези, които бяха на терена и на тези, които не играха, на феновете, които страдаха на "Камп Ноу" и на тифозите, които ни подкрепяха от домовете си. Тази историческа страница, която отворихме, е нещо, за което ще разказваме на внуците си, а не на пресата. Това е един абсолютно невероятен ден", заяви превъзбуденият Моуриньо.

"Това е нашето парти и аз искам всички фенове да дойдат на летището и да посрещнат тези момчета. Искам тифозите и в Рим, където ще играем на още един финал (за Купата на Италия срещу Рома). Мога да си представя радостта на феновете, защото всички те знаят колко ни беше трудно беше тази вечер. Беше трудно с 11 души, да не говорим с 10. Това е най-красивата загуба в моя живот, но този отбор заслужаваше мачът да завърши 0:0", продължи Специалния.

"Вече съм печелил Шампионската лига (с Порто през 2004 година), но днешната победа бе дори още по-сладка. Тогава моят отбор спечели с 3:0 и аз знаех, че съм шампион още преди последния съдийски сигнал. Днес не беше същото. Не съм добър футболист, но ако можеше да играя днес, щях да се раздам до кръв на терена", каза още португалският специалист.

"В Барселона очакваха да победят, но още на "Джузепе Меаца" им поднесохме огромна изненада. Знаехме, че нашите съперници са уплашени. Ако бяхме с 11 души, щяхме да спечелим днешния мач, но трябваше да се справим без контузения Пандев. Киву обаче бе невероятен и се подготви за срещата за 10 минути. След това дойде и червеният картон на Тиаго Мота - невероятен мач. Радвам се, че този Интер победи Челси и Барселона, и вече има европейско измерение, независимо дали ще спечели Шампионската лига или не. Какво да кажа за феновете? Мислех, че ще е невъзможно да създам връзка, каквато изградих с феновете на Челси, но ето, че тази, която имам с тифозите на Интер е още по-голяма. Дали сега харесвам италианския футбол повече? Не. Уважавам всички и всичко, но не харесвам Калчото. Моето бъдеще? Засега пътят ми минава през Рим, Сиена и след това Мадрид", сподели още Моуриньо.