Южна Корея се класира по драматичен начин за осминафиналите на Мондиал 2010. Азиатците заеха второ място в група Б след изключително оспорван и напрегнат мач с Нигерия, който завърши 2:2. По този начин корейците събраха 4 точки и изпревариха Гърция, която остана с 3, и Нигерия, финиширала на последно място с 1 точка. Съперник на Южна Корея в следващата фаза ще бъде победителят от група А Уругвай, който все още не е допуснал гол на шампионата на планетата.

Мачът в Дърбан бе изпълнен с интересни моменти и премина през редица обрати. Нигерия поведе с гол на Калу Уче в 12-ата минута, но до почивката Юнг Со Лий изравни. Корейците дори излязоха напред в резултата в началото на второто полувреме, но попадение на Якубу Айгбени в 69-ата минута от дузпа върна интригата. До края африканците се хвърлиха с всички сили напред, но не можаха да вкарат скъпоценния трети гол, който да ги класира напред.

Старши треньорът на Нигерия Ларс Лагербак направи доста промени в състава си в сравнение с драматичната загуба срещу Гърция. Титуляр в атаката бе ветеранът Нванкво Кану, на когото партнираха Калу Уче и Якубу Айгбени. В халфовата линия го нямаше получилият червен картон при поражението от елините Сани Кайта.

Корейците отново  разчитаха на звездата си Джи-Сун Парк, който действаше зад двамата нападатели Чу-Йън Парк и Ки-Хун Йеом.

 

Срещата в Дърбан започна с остри атаки и към двете врати. Нигерийците бяха по-активни и още в 12-ата минута излязоха напред в резултата след гол на Калу Уче. Нападателят получи перфектен пас от десния бек Чиди Одия и не сгреши. Корейците отвърнаха с няколко интересни нападения, но без да застрашат сериозно Винсент Ениеяма. В 36-ата минута голмасйторът Уче уцели гредата, което бе един от ключовите моменти в мача. Малко по-късно отбраната на африканците изпусна Юнг Со Лий и той с глава възстанови равенството.

На почивката Лагербак смени опитния Джоузеф Йобо и защитата на Нигерия стана още по-неорганизирана. В 50-ата минута корейците вкараха втория гол и максимално се доближиха до втората фаза на първенството. За разлика от поражението срещу Гърция, когато отново допуснаха обрат от 1:0 до 1:2, сега нигерийците не рухнаха. Влизането на Обафеми Мартинс освежи играта им и те продължиха да търсят победата. В 69-ата минута Ким нам Ил направи нарушение в наказателното поле и Акубу Айгбени превърна дузпата в гол. Веднага след това нападателят бе сменен.

Нигерия доминираше все по-осезаемо и имаше нужда само от един гол, за да се класира за осминафиналите. Резервата Виктор Обиня имаше златен шанс да донесе успеха на „суперорлите”, но се размина с гола. В самия край на двубоя корейците бяха изпаднали в глуха защита, но нов фрапантен пропуск пред тяхната врата запази равенството и ги прати на осминафиналите.