Калмар от Швеция се оказа сериозно препядствие за Левски в третия предварителен кръг на Лига Европа, след като стигна до 1:1 със "сините". Така реваншът в София след седмица ще е с особен заряд за класирането на Левски за плейоф преди групите на турнира.

През първото полувреме българският тим тотално смаза домакините си, създаде половин дузина положения и заслужено вкара чрез Жоазиньо.

След почивката обаче играта на "сините" не вървеше, футболистите на Ясен Петров се отпуснаха и логично бяха наказани от Дауда.

Левски определено бе по-силният отбор и стигна до един благоприятен резултат, но треньорското ръководство на "сините" трябва да обърне сериозно внимание върху поведението на играчите си през второто полувреме.

Домакините започнаха по-добре мача и се опитаха да наложат преса и да притиснат Левски. В 5-ата минута Израелсон бе изведен на чиста позиция, но Митрев предвидливо излезе и улови топката.

Постепенно "сините" успяха да изнесат топката в по-предни позиции и натикаха Калмар в собствената му половина. Дани Младенов проби по дясното крило, последва остро центриране в наказателното поле на Калмар, където обаче Дембеле не успя да вкара, след като се размина с топката.

В 17-ата минута Христо Йовов навърза трима играчи на Калмар, но вместо да нанесе удар реши да подава към Дембеле и защитник на шведите предвидливо с шпагат изчисти топката.

Малко по-късно Дани Младенов за пореден път развинти отбраната на шведите, последва удар от границата на наказателното поле, но вратарят Васто улови топката.

Това бяха силните минути за Левски и логично "сините" вкараха. В 28-ата минута Дарко Тасевски овладя добре топката в половината на шведите и пусна пас към Жо, който от дъгата на наказателното поле опъна мрежата на домакините за 0:1.

Последва уникален пропуск на Дембеле. Жоазиньо проби отляво и центрира в наказателното поле на Калмар, където Гара от три метра не успя да вкара. Минута преди края на полувремето пък сръбският рефер Божко Йованетич отмени гол на Дембеле заради фаул в атака.

През второто полувреме "сините" бяха неузнаваемо слаби и шведите бяха близо до изравняването. В 50-ата минута Митрев спасява Левски, след като по невероятен начин отрази удар на Ридстрьом.

Четири минути по-късно шведите стигнаха до ново положение, но отново Митрев демонстрира класа и неотрализира удар на Дъглас. За щастие Левски успя да се съвземе и да неутрализира атаките на шведите.

Към края на мача Калмар отново вдигна темпото и пропусна да вкара в 76-ата минута. Тогава Мюлдер направи поредна грешка в защитата на Левски, но за щастие Иво Иванов в последния момент препречи пътя на топката и изпревари нападател на Калмар, който за миг се озова на голова позиция.

"Сините" не успяха да се съвземат и логичното се случи в 83-ата минута, когато Калмар успя да изравни чрез Дауда. До края мачът се доиграваше и всичко ще се реши след седмица в София.

КАЛМАР - ЛЕВСКИ 1:1
0:1 Жоазиньо 28
1:1 Дауда 83

КАЛМАР: 1. Васто, 5. Карлсон, 7. Аугустсон, 8. Ридстрьом-капитан, 9. Ларсон, 17. Мендес (77-Бертилсон), 19. Сантош, 20. Израелсон (77-Сакраменто), 23. Йохансон, 25. Ериксон, 80. Дъглас (77-Дауда)

ЛЕВСКИ: 12. Митрев, 2. Мюлдер, 5. Иво Иванов, 55. Милиев, 14. Минев, 45. Гаджев (85-Балтанов), 10. Йовов-капитан, 22. Тасевски (69-Александров), 17. Младенов (78-Телкийски), 39. Дембеле, 20. Жоазиньо

Калмар, “Фредрикскаанс”
Съдия: Бошко Йованетич (Сърбия)
Жълти картони: Дъглас, Сантос (Калмар); Гара Дембеле (Левски)

Снимка: football24.bg