Преди да излезе в отпуск кметът на общината инж. Богомил Георгиев отговори пред наш представител на някои въпроси от екологично естество и за бъдещето на Малкия пазар.
- Господин Георгиев, на миналата сесия Вие съобщихте за състояла се среща с ръководството на „Елаците МЕД” заради състоянието на р.Малки Искър.
- Известно е, че ръководството на фирма „Евроледър” продължава да трови не само реката, но и въздуха на живеещите около предприятието.
- Докато центърът на Етрополе придобива все по-съвременен вид, това не може да се каже за Малкия пазар.
Бихте ли споделили за читателите на botevgrad.com Вашето отношение като кмет по тези въпроси?  
• През миналата седмица проведохме среща с Цоло Вутов
във връзка с въпросите, които касаят Етрополе, Геотехмин и в частност рудника на  „Елаците Мед”. Беше постигнато споразумение за започване на съвместна работа, основаваща се на взаимно партньорство, зачитане мнението на партньора с цел подобряване жизнената среда в Етрополе.
Нашата община пое ангажимента да улеснява и съдейства на „Елаците Мед” за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води, а  „Елаците Мед” да предприемат по-мащабни действия по уреждане на инвестиции за изграждане на инфраструктурни обекти в общината.
Пречиствателната станция за отпадъчни води ще се строи по проект на японската фирма „Мицубиши”, като целта е да се обхванат всички отпадъчни води, които се изливат от рудника. След пречистването им да се вливат в р. Малки Искър.
Наши представители посетиха изградена такава пречиствателна станция в Япония и се увериха в ефективността на работата й. Ние сме оптимисти за бъдещето на нашата река и за нейните обитатели след изграждане на пречиствателната станция, която ще бъде с капацитет 80 л/сек пречистена вода.
Предстои вече непосредствената работа по площадката, което при добри метеорологични условия ще става без прекъсване и през зимата. Целта е през март месец да започне фактическото изграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води.
Освен това, от своя страна „Елаците Мед” се ангажираха да асфалтират три улици в Етрополе: ул. „Марийка Гаврилова” от канала на р.Кърчишница до Малкия пазар; ул. „Кирил и Методий” от бул.”Партизански” до Малкия пазар и бул. „Георги Антонов” / Кърчишница/ от началото до ул.”Ал.Стамболийски” по двете страни на реката.  
Освен това „Елаците Мед” ще изкърпят дупките по бул.”Партизански” от Асфалтовата база до рудника.  
Трябва да кажа, че се очертава едно добро сътрудничество, поставено на взаимна изгода и взаимно разбиране между общината и рудника, което ще  допринесе за развитието на Етрополе и подобряване на условията за живот.
• Що се касае до другия замърсител на р.Малки Искър  -
„Евроледър”, аз съм изключително недоволен от ръководството на фирмата. Никакви мерки не се взимат и сега ще поканим директора отново на разговор. Той се крие и ако не се постигне споразумение, по този начин предприятието не може, не трябва да съществува и да работи.
Готов съм на най-решителни и крайни мерки по отношение на това предприятие. Дал съм своето мнение на министър Нона Караджова, там вече работят, по техни данни, 54 човека по проблемите на тази фирма.
Не може едно малко предприятие да замърсява водата и да трови живота на гражданите, които живеят в долната част на града.
• Ръководството на общината започна цялостно
преобразуване на средата в град Етрополе и една от възловите точки това е Малкия пазар, където е и старото кино, който е следващият обект на „Елаците Мед”. То ще бъде преустроено в тип „Хали” с различни магазини, като в основната си част се запазва досегашния облик на сградата.
Имаме намерение Малкия пазар да го развиваме в битов стил и следващата година това ще е един от приоритетите. Тези неща, които са сега там, трябва да се махнат и да се направи един хубав пазар, който да удовлетворява нуждите на хората.
Има още една идея, като искаме там да се направи магазин-хипермаркет на базата на досегашната постройка и около нея. Разполагаме с около декар и половина площ за магазина заедно с паркинг до него.
Това ми са вижданията за Малкия пазар. За следващата година ще бъдат предвидени и средства за неговото преустройство и въпросът ще бъде решен.