По традиция новата учебна година бе открита тържествено във всички училища на община Ботевград. Основните учебни заведения посрещнаха официално новите си попълнения – първокласниците. И тази година техният брой остава непроменен в ОУ “Н.Й.Вапцаров”. Прагът на учебното заведение прекрачиха 116 първокласници, а общият брой на учениците е над 850. Това съобщи директорът на училището Петя Кочкова на церемонията по откриване на учебната година. Тя благодари на родителите, които гласуваха доверие на ОУ “Н.Й.Вапцаров” и ги увери, че децата им ще получат качествено образование. Петя Кочкова съобщи, че и тази година училището е вложило средства за текущ ремонт на класните стаи, както и че от днес ще започне ремонт на покрива на физкултурния салон. “Материалната база е в отлично състояние и е готова за провеждане на учебно-възпитателния процес”, допълни директорът на училището. Петя Кочкова пожела на учениците една ползотворна и интересна учебна година, изпълнена с упорит труд и много емоции. Тя призова децата да влязат с добро настроение и оптимизъм в класните стаи. 
По време на тържеството бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на образованието Сергей Игнатов и от областния управител на Софийска област Красимир Живков. Преди това в училищния двор бе издигнат българския трибагреник под звуците на националния химн.
Празникът по повод откриването на новата учебна година бе изпълнен с много песни, стихове и цветя. На тържеството на ОУ "Н.Й.Вапцаров" присъстваха: зам.-кметът на община Ботевград Краси Андреев, бивши учители, родители.