България записа изключително важна победа с 3:1 гейма в първия си мач от група Q на Световното по волейбол. Така нашите си осигуриха място сред осемте най-добри отбора в Света. Ако в сряда момчетата на Силвано Пранди надделят и над Куба, ще играем на полуфинал!

Блокадата ни работеше добре в първия гейм, а испанците така и не успяха да спрат мощните атаки на Тодор Алексиев. Мачът вървеше точка за точка, докато нашите дръпнаха с 19:15. След това бе само въпрос на време геймът да бъде спечелен.

Втората част започна отлично за нас. Поведохме спокойно с 15:11, след което обаче настъпи необяснимо отпускане, испанците пък направиха няколко поредни точки и обърнаха - 15:16. В самия край на гейма, иберийците имаха три сетбола, но не успяха да ги оползотворят и в крайна сметка момчетата на Пранди спечелиха с 27:25.

Третият гейм започна по-добре за испанците, които  дръпнаха с 15:13. След това успяхме да изравним и дори в края имахме цели три мачбола. Лошто изпълнение на сервис и невероятните спасявания на испанците обаче ни изиграха лоша шега и загубихме частта с 26:28.

Нашите обаче не допуснаха изненади в последния гейм. Бързо натрупахме добра преднина, която дори стигна до 10 точки - 19:9. Последва отпускане, но все пак го спечелихме с 25:18.

Това е първият мач от групата, а днес Испания среща Куба. България пък излиза срещу Куба в сряда от 22.00 ч. българско време.

В група R Бразилия едва не се спъна срещу Чехия, но успя да надделее чак в тайбрека с 3-2, след като чехите водеха с 2-1 гейма.

В другите два мача от вчера Сърбия победи Аржентина с 3-1, а САЩ отнесе Франция 3-0.