Баскетболният отбор на Балкан претърпя поражение от черногорския Морнар със 70-78 (13-30, 17-9, 24-17, 16-22) в мач от група Б на Еврохолд Балканската баскетболна лига, игран тази вечер в Правец. По този начин се закрепи на посленото място във временното класиране, докато гостите от град Бар останаха втори и с все още - макар и теоретични - шансове за първото място в групата.

Зелено-белите започнаха изключително лошо - за първите десет минути позволиха на своите съперници да вземат аванс от цели 17 точки - 13-30. През втората четвъртина видимо се стегнаха, спечелиха я със 17-9 и пасивът им на полувремето бе 9 точки - 30-39.

Балканци направиха и силна трета част, в която постепенно намаляваха преднината на съперника. Минута и половина преди края не само го стопиха, но дори и поведоха с 3 точки - 54-51. В оставащото до края на четвъртината време обаче отново допуснаха гостите да излязат напред с 2 точки - 54-56.

Очакванията на публиката за победа на Балкан в решителните десет минути не се оказаха верни. С твърде много грешки и неточна стрелба това нямаше как да стане и отборът загуби със 70-78.

За пореден  път се видя, че без Бозов играта на тима има съвсем друг облик. Преди края на предписаната му почивка в игра бе пуснат Станимир Маринов. Той отбеляза 6 точки, но рискът едва ли си заслужаваше. Силен мач изигра Любомир Лилов, вкарал 21 точки. Мортън е с 13, Давидов има 11, Филипов - 10. Райков завърши с 5 точки, Дойчинов - с 4.

Задължително трябва да се отбележи, че и гостите бяха не само без своя най-добър реализатор Иван Йеленич, останал в Бар заради вирусно заболяване, но и без капитана си Пешич и опитния Гагич. "Това бе причината да поискаме отлагане на мача, но от ръководството на Балканската лига не ни разрешиха", каза преди срещата старши треньорът Джордже Павичевич. В състава на Морнар преобладаваха голобради момчета на 16-18 години, които наложиха очевидно превъзходство в бързината на действията. Двама от тях са кадетски национали на Черна гора  - Никола Иванович и Душан Перович. Иванович отбеляза 13 точки, а родените през 1991г. Никола Люич и Мирза Саралия отбелязаха съответно 23 и 18 точки.

Както можеше да се очаква, срещата бе ръководена безупречно от тримата рефери от Сърбия, начело с един от най-добрите баскетболни съдии в света за последните години Илия Белошевич.

Снимки: Любо Г. Лилов