Спартак Плевен победи Балкан с 95-93 (22-22, 26-26, 23-25, 24-20) в мач от 18 кръг на НБЛ. Загубата на "зелените" - справедлива или не - се получи в една изключително нервна среща, преминала през много обрати.

Ако някой твърди, че е справедлива, той би имал известно право, тъй като играчите на Балкан не бяха на познатото си ниво. Още по-прави обаче ще бъдат онези, които ще сметнат, че поражението е несправедливо. А това стана най-вече заради скандалните отсъждания на тримата рефери Искрен Манолов, Златин Караниколов и Орлин Николов. Те не можаха да овладеят мача, въпреки че свириха четири технически нарушения, три от които на резервите - едно против домакините и две против Балкан. Цифрите също са показателни - против Балкан те отсъдиха 32 нарушения срещу 18 за Спартак, като обикновено още в четвъртата минута на всяка една от четирите части гостите вече имаха повече от 4 отборни нарушения срещу 0 или 1 на Спартак. В резултат на всичко това плевенчани изпълниха цели 43 наказателни удара, а зелените едва 17. Някой, който не е гледал мача, би си помислил, че балканци са били изключително груби. Всички в зала Балканстрой обаче видяха, че аршинът на съдиите в това отношение съвсем не е еднакъв. Особено спрямо действията най-вече на Симеон Ценов, който използваше защита, близка до борбата и бойните спортове.

Със сигурност ако в съдийската тройка бе някой от реферите с по-висок рейтинг, мачът нямаше да се развие по този начин. Балкан пак можеше да загуби, тъй като коравият отбор на домакините настойчиво се стремеше към успеха, особено след влизането в игра на капитана им Хриси Димитров, който се появи чак в средата на третата част. Балканци направиха цели 22 грешки, което е недопустимо. Пропукваха се и в защита и пускаха лесни кошове. Изпуснаха изключително удобен момент да нанесат решаващия удар в началото на третата част, когато направиха серия от 10-0 и поведоха с 9 точки - 58-49, само след две минути и половина. Вместо това позволиха на своите съперници да направят пълен обрат - 80-75 за Спартак в 33-та минута и 86-80 минута и половина по-късно. Финалният щурм доведе до смъкване на пасива само до 1 точка при 84-83. С измислен фаул в нападение на Дойчинов и последвалото техническо нарушение срещу него реферите добутаха Спартак до победата.

Най-резултатни за победителите бяха Илия Станков с 21 точки, 9 от които от наказателни удари, Тодор Тодоров с 19 и Никола Трайков с 18. За Балкан отличен мач изигра Станимир Маринов, който вкара 5 тройки от 7 опита и има общо 26 точки. Най-резултатен отново бе Георги Давидов с 28 с отличен процент - 16-12, но пък той има само 3 борби в защита.

Изненадващо или не, по същото време в Бургас Черноморец победи Рилски спортист със 72-65.

 

Снимки: Цветелин Кръстев.