Президентът на Балкан Иван Гавалюгов изясни по-подробно мотивите за решението на управата на Балкан за промяна в треньорския пост на мъжкия отбор на клуба  :

"Въпреки проблемите с контузени играчи, от известно време се забелязва траен спад в играта на отбора. Начинът, по който Балкан изглеждаше в последния месец от първенството и на срещата с Ямбол от турнира за купата на България, по никакъв начин не може да задоволи. Един отбор се състои от играчи и треньори. Обективно погледнато, заслугите за успехите и неуспехите на даден отбор винаги са поделени между играчите и треньорския щаб.  Главна отговорност за състоянието на един отбор носи старши треньорът. С оглед целите и задачите, които са поставени пред отбора, от една страна и от друга  игровото му поведение напоследък, спортно-техническото и психическо състояние, в което се намира той в момента, се изисква сериозна промяна. В момента единствената възможна такава е смяната на треньора. Ефектът от  това решение може да покаже само близкото бъдеще. Както не веднъж съм заявявал, основна цел пред мъжкия отбор на Балкан този сезон не е задължително класиране в призовата тройка, а обиграване на отбора, съставен предимно от млади момчета с почти нулев опит, но с помощта и подкрепата на двама трима опитни играчи, каквито са Бозов, Давидов и Мортън, изграждане на ясен игрови стил и идея  за игра както в защита, така и в нападение. И чак в резултат на успешната работа в това направление  - постигане на по-предно класиране и медал. Именно разминаването в целите и резултатите от работата в посочената посока на развитие на отбора и особенно в последния един месец ме провокира да предложа тази промяна. Имам дълбокото убеждение и големи надежди, че резултатите от тази рокада ще се отразят положително на развитието на отбора, каквито несъмнено са намеренията на всички ни. Така че, като класиране нямаме основание да сме недоволни, но като игрови облик на отбора и мотивация и отношение към мачовете през последния месец, имам много забележки, въпреки някои обективни причини, като контузени играчи.

Петър Клечков е изключителен професионалист и доста отговорен, като човек. Винаги се е отнасял изключително сериозно към работата си и е полагал всички усилия за доброто представяне на отбора. Има основен принос за завоюване на  бронзовите медали в миналогодишното първенство. Именно затова той започва работа с групата на най-талантливите деца от школата на Балкан, като същевременно ще заема поста старши треньор на дублиращия отбор, където със знанията, опита и професионализма си ще бъде изключително полезен.

Николай Пеев е добре познат на ботевградската баскетболна общественост. Уверен съм , че познанията му за баскетболната игра, които е натрупал през годините като играч от златното поколение на Балкан и като треньор на всякакъв вид формации, както и амбицията му да се справи с предизвикателството "треньор на мъжкия баскетболен отбор на Балкан" ще доведе до положителни резултати.

Напълно съзнавам, че една такава промяна не изглежда много логична за повечето баскетболни хора в града, на фона на моментното класирането и  селекцията, с която разполага Балкан в момента, но още веднъж подчертавам , че тя се прави в името на успешното постигане на стратегическите цели пред отбора, като съм убеден че същевременно ще успеем да запазим призовото класиране. Въпреки че решението е със санкцията на управителния съвет на БК "Балкан', лично поемам цялата отговорност при евентуален неуспех на това решение. 

В същото време се надявам баскетболната общественост и верните привърженици на Балкан  да продължат безрезервната подкрепа, защото тя е нужна най-вече в трудните моменти."