Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов даде своята оценка за представянето на Балкан в току-що завършилия сезон на НБЛ. Това стана непосредствено след края на третата среща от финалната серия между Балкан и Лукойл Академик в Арена Ботевград. Освен това Гавалюгов съобщи и за очаквани промени в българския мъжки баскетбол, свързани намаляване броя на чуждестранните играчи и най-вече с евентуално споразумение между клубовете за лимитиране на бюджетите.


 


- Как оценявате финалната серия и представянето на Балкан?


Очакването ми, моето желание и възможностите ни бяха да вземем поне един мач. Мисля, че това бяха очакванията и на повечето от привържениците на Балкан. И това беше реално, с оглед развитието на първия и третия мач. За съжаление, не успяхме и именно това някак си оставя известна горчивина и неудовлетворение. Реално обаче трябва да признаем, че Лукойл Академик е по-класният отбор. Но пък чест прави на момчетата, че се бориха до последно и като равен с равен. С изключение на втория мач, което отдавам на умората и на редуцирания ни състав преди старта на финалната серия.


Благодаря на играчите за себераздаването, за професионализма. Благодаря на публиката, че подкрепяше отбора до последния момент.


 


- Има ли вече някаква яснота за предстоящия нов сезон?


Отбор, естествено - и то силен - ще има и следващия сезон. Обмисля се да се направи предложение към БФБ да намали броя на чуждестранните играчи. И друго: да се получи споразумение между клубовете за лимит на техните бюджети, тъй като смятам, че има нужда да се променят нещата в българския баскетбол с оглед на това да можем да развиваме нашите играчи. Клубовете да не се обезкръвяват финансово да гонят големия бюджет на Лукойл Академик, за да се опитват да правят конкурентни отбори. Вижда се, че това трудно се получава. В един мач може би да, но в серия много трудно. Преди две години го направи Левски, и то защото беше на практика с по-голям бюджет.


Но за мен това са безсмислено похарчени пари. Вижда се, че нивото на националния отбор за съжаление е доста ниско. И считам, че е редно да се лимитира броят на чужденците - сега не мога да кажа до двама или максимум трима, но аз лично ще предложа на БК Балкан да настоява за двама. А не знам какво  е мнението и на другите отбори. Освен това считам, че трябва да има някакъв таван на бюджетите на клубовете. И "спестените" от това средства да бъдат инвестирани в школите и в подобряване на материалната база на клубовете, а тя определено има накъде да се развива, включително и в Ботевград.


 


- Разговаряли ли сте вече с някои от кубовете на тези теми?


Да, разговаряхме с ръководството на Лукойл Академик. Те приеха тази идея, даже мисля, че именно те ще бъдат инициаторите да я предложат. Всички знаете, че от няколко години насам парите в българския баскетбол пораснаха неимоверно много именно покрай възстановяването на Академик, който получи един много сериозен спонсор в лицето на нефтената компания Лукойл. И малко или много и състезатели, и други клубове се опитваме по някакъв начин да гоним тяхното ниво. А това става чрез по-големи бюджети, чрез по-класни чужденци и т.н.


Считам, че е време да обърнем повече внимание на развитието на българските играчи като цяло и да влагаме повече средства в школите, които да произвеждат български играчи. Примери мога да дам много, и то за съседни на България държави, в които подобни бюджети няма, топ отборите им играят в Евролига. А знаем нашите топ отбори къде играят - в Балканската лига или Еврочалъндж, т.е. на по-ниско ниво европейски турнири. А знаем и националният ни отбор в какво положение е в момента.


 


- За тези неща - за лимитиране на бюджетите и намаляване броя на чужденците, кога би имало яснота, тъй като през лятото отборите трябва да направят своите планове за следващия сезон?


Надявам се - тъй като на този етап това е само идея - тази идея за редуциране на чуждестранните играчи да бъде оформена като официално предложение през юли и най-късно август. Тъй като първенството започва през октомври и трябва да има вече готова наредба. Евентуалната спогодба между отборите за лимитиране на бюджетите, която не може да се опише в наредба, би трябвало да е готова в същите срокове.


Ще ми се вече да има промяна в българския баскетбол, тъй като специално тази година първенството бе с една идея по-слабо и по-малко конкурентно. Балкан беше стабилен финансово, Самоков е традиционно силен финансово, същото се отнасяше за Берое, и, разбира се, Лукойл Академик. Останалите 6 отбора повече или по-малко изпитваха затруднения, някои от тях хронични. Варна беше на два пъти пред прекратяване на участието, за Плевен се твърди, че там имат да вземат много заплати назад. Т.е. имаше една сериозна разлика между споменатите четири отбори и останалите, което не направи първенството най-привлекателно.


Надявам се, че тези идеи в определена степен ще бъдат реализирани. Искам още веднъж да честитя на всички привърженици на Балкан Ботевград. Все пак второто място не е най.разочароващо с оглед сезона, който направихме. Мисля, че класирането е добро. А съм убеден - не мога да прогнозирам в по-близко или по-далечно бъдеще - но се надявам в следващите няколко години да видим Балкан на най-високото място в българския мъжки баскетбол.