„Причините за загубата от Ямбол сигурно са много. Мисля, че загубихме вчерашния двубой психологически, а оттам дойде и голямата разлика. През целия сезон пък имахме щастливи победи. Мисля, че нещастно загубеният мач в Ботевград обезвери момчетата. По начина, по който те излязоха, показаха, че не са готови да прескочат до следващия етап на първенството.

Казах на момчетата още преди началото на вчерашния мач, че съм много доволен от сезона. Просто това беше лош завършек на един добър сезон. Последните два мача не могат да обезличат силното ни представяне, въпреки всички проблеми, които имахме през сезона. Показахме израстване, но нещото, което най-много ме притеснява е, че младите играчи – Емил Бинев и Станимир Маринов, не успяха да завършат сезона. Те бяха тормозени от контузии през целия сезон и взеха участие в половината мачове. Това е основното ми притеснение. Още в началото обявихме, че не гоним класиране, но ще се борим. За съжаление, последните впечатления дават характеристика на целия сезон, особено на феновете. Надявам се лошите емоции бързо да се забравят и да вървим напред.”

 Относно треньорския пост в Балкан, президентът на клуба каза: „Тепърва ще решаваме въпроса с треньора. Ние не сме очаквали някакви чудеса. Моето лично мнение е, че Николай Пеев трябва да остане. Не мога да кажа това категорично, защото трябва Управителния съвет на клуба да се събере и да вземе решение, както го направи и за смяната. Знам, че месец и половина е прекалено кратък период за каквито и да било промени. Освен това съставът е готов, не го съставяш ти. Някои момчета разочароваха. Не знам защо – всичко им беше изплатено, имаха добри битови условия. Психологически те не успяха да се справят и да разгърнат възможностите си.”

За политиката на клуба пък Гавалюгов сподели: „Догодина продължаване с налагането на млади играчи. Няма причина да спрем да правим това, към което се стремим от самото начало. За съжаление, обаче, нямаме особено голям избор от млади играчи в България, които могат да играят някаква роля в НБЛ. Другите отбори също търсят най-талантливите момчета на възраст между 18 и 20 години. Ние искаме да си произведем, но това става бавно и се иска търпение. Мога да кажа, че до 2 години ще имаме изцяло своя продукция, която да влезе в мъжкия отбор. Дори от следващата година още по-твърдо ще налагаме млади играчи. Много ми се иска да нямаме чужденец в отбора, но това може и да не се получи. Твърдо съм „за” да играят само българи, но когато на пазара в България няма играчи на определени постове, се налага да бъдат привличани чужденци.”

Гавалюгов коментира претенциите на Ямбол за груба игра във вчерашния мач така: „Те гледат чисто статистически. Аз твърдя, че дори да е имало някакви наранявания в техния отбор, те не са били следствие на умишлено груба игра. Говедаров беше контузен при пробив към коша на Данчо Бозов и не мисля, че това е било умишлено. На Юли Радионов пък му се цепна веждата, но това е част от играта. Все едно да кажем, че Николай Върбанов е контузил умишлено Емил Бинев, когато той получи последната си травма. Просто това е част от играта. Просто така се случиха нещата, че в двата мача Ямбол имаше контузени състезатели. Това обаче не е заради излишна грубост, а още по-малко – умишлена. Сигурно и те имат своето виждане по въпроса и правят своите изводи за случилото се.”

Прогнозата на президента на Балкан за серията между Рилски спортист и Евроинс Черно море, както и за края на сезона, е следната: „Рилски спортист е по-опитният отбор и мисля, че на базата на опита ще вземат мача. Не толкова заради домакинството, колкото заради опита си. Черно море е отборът, който може да е най-доволен от сезона, защото доста успешно успя да наложи своите млади играчи. Ние се опитваме, но примерът в България може да бъде единствено Варна. Те показват как се работи и се налагат млади състезатели. Те обаче не са изникнали от нищото, с тях е работено през годините. Мисля, че Рилски ще победи, но приятна изненада ще бъде, ако Черно море успее да победи съперника си втори път.

Относно шампионата пък мисля, че с оглед възможностите на отборите, Лукойл Академик ще спечели безпроблемно. Аз съм привърженик на конкуренцията, но те просто имат най-добрите състезатели и най-добрата игра. Мисля, че в момента Левски няма сили да се противопостави на Лукойл. Разбира се, това е ако Левски се класира на финал. Предвиждам много интересни мачове между Ямбол и Левски. Те и през сезона бяха доста „вързани” и с изравнени възможности. Дори мисля, че Ямбол ще успее да вземе един мач у дома и отборът заслужава това. Хората там влагат доста средства и емоции и мисля, че заслужават една победа. Това е добър начин хората, които влагат в баскетбола, да бъдат стимулирани да продължат да го правят. В България от баскетбола финансова възвращаемост няма, единственото положително са емоциите от победата и приноса към даден град, или клуб.”

Снимка: botevgrad.com