Баскетболният Спартак (Плевен) е пред закриване, алармира официалният сайт на клуба. Близо 64 години след основаването си, единственият отбор, който през последните три десетилетия не бе изпадал от елитната баскетболна дивизия на България загива.

Официалната страница на клуба вече предупреди, че ако през следващите няколко дни не се случи чудо, най-успешният клуб в историята на Плевен ще бъде на практика закрит.

Причината е отказът на Община Плевен и на бизнеса в града да направят постъпки за финансовото стабилизиране на клуба.

"Без своя баскетболен клуб град Плевен никога вече няма да е същият. Гибелта на Спартак е твърде симптоматична за Плевен, защото амбициите и критериите на клуба винаги в неговата история са били европейски, а не провинциални. Пътят на град Плевен през последното десетилетие е точно в обратната посока - упадък, провинциализъм и ниски критерии. След всичко, което Плевен загуби през последните години, дойде ред и на баскетбола. БК Спартак Плевен ще остане като перла в короната на онзи развит и вълнуващ град, който вече съществува само в спомените ни.

Ще припомним, че съвсем наскоро заради липса на пари от участие във футболната Б група се отказаха и двата футболни отбора - Спартак и Белите орли.

В спомените и сърцата ни Спартак Плевен ще съществува завинаги!

Ако все още е останал човек, който може и иска да помогне на Спартак, има още няколко дни преди отборът да бъде разформирован окончателно!!!", пише в съобщението.

През годините Спартак Плевен представя България в европейските турнири цели 14 сезона. Отборът на Плевен остава в историята на българския баскетбол с фантастични победи над баскетболни колоси като Реал Мадрид, Партизан, Бешикташ, Бенфика и много други. Спартак е два пъти шампион на България (1995 и 1996), веднъж носител на Купата на България (1996) и многократен медалист в шампионата на страната. Без пари, но с висок морал и дух, Спартак се предствави повече от достойно през последния си сезон в НБЛ. Дори предпоследнен в класирането, отборът никога не се предаваше и пълнеше залата с фенове до последно.