Недостиг на лекари и медицински сестри има не само у нас, а и в страните от Европейския съюз. Това показва актуализираната информация за свободните работни места към 1 август, обявени чрез EURES /Мрежа за сътрудничество между службите за заетост в страните от Европейското пространство/.
Към момента лекари с различни специалности търсят в Дания, Унгария и други държави. Ето някои от свободните позиции, обявени от други страни-членки на ЕС: Чехия търси шивачки и инженери по обслужване на оборудване/PLC програмист; Швейцария – домашни помощници и детегледачи; Испания – аниматори; Полша – работници в дърводелски цех и специалисти в областта на биохимията и молекулярната биология и други; гравьори на художествени материали; Финландия – радиолог, зъболекари, радиограф; Унгария – производител на санитарни изделия /специалист отливки, работник отливки, техници на моторни превозни средства, тапицер на моторони превозни средства, бояджия или полировчик на превозни средства; Обединено кралство – СПА-терапевти, хлебари, сладкари и техници; Норвегия – автомобилни механици, автотенекиджии на автомобили и камиони, специалисти по електронна автодиагностика; Естония – шофьори на камиони; Литва – инженери в енергетиката и мениджъри продажби.
За някои от специалностите се изискват добри познания по чужд език. Информация за заплащането и условията за кандидатстване може да получите в дирекция “Бюро по труда” – Ботевград.