Ако във футболния свят все повече и повече обсъждат "скромната" трансферна политика на "Анжи" Махачкала, то в баскетбола специалистите гадаят: къде ще заиграе звездата на Русия Андрей Кириленко? Впрочем той самият също няма нищо против да премине в тима от Махачкала. За това и за много други неща Кириленко разказа, отговаряйки на читателите на Советский спорт в навечерието на започващия на 31 август европейски шалпионат.


След завръщането от Кипър, където Русия бе на турнира European Basketball Tour и разгроми България 88-51, загуби от Италия 67-71 и от Гърция 80-83, отборът се настани в хотел в близост до летище Шереметиево. Това е най-добрият начин да се стигне до Химки, който в продължение на три дни стана база на националите, и да се пътува за контролите с Литва, Латвия и Израел. А е и по-спокойно,  присъствието тук на най-добрите руски баскетболисти издаваше само автомобилният парк около баскетболния център. Тунинговани Порше-та, БМВ-та и Ауди - цял един свръхлуксозен автомобилен салон.


Любопитно е, че без автомобил в Химки е единствено  Андрей Кириленко. Както обаче се изясни по-късно, той обаче имаше личен шофьор със собствен автомобил.


ДА СЕ ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ПАРИ ЗА БАСКЕТБОЛ Е СВРЪХЕСТЕСТВЕНО


Бихте ли искали да играете на Олимпиадата в Лондон?


- Много искам да отида в Лондон, за всеки спортист олимпийските игри са най-апетитния залък, от който всеки иска да си отчупи. Освен футболистите. Считам, че Олимпиадата е номер 1 от всички състезания.


Можете ли да заемете проблемната позиция на център на европейското? С тази ваша отскокливост...


- В националния съм готов да играя на всяка позиция, от плеймейкър до център. Всичко зависи от това кой ще бъде срещу  мен. Ако в тима на съперника е Шакил О'Нийл, в защита няма да се справя кой знае колко добре. Но пък в нападение ще имам предимство пред него. Сега обаче националният отбор има отличен център - Тимофей Мозгов.


Кого от бившите руски и американски баскетболисти харесвахте?


- От нашите - легендарния Александър Белов и Андрей Фетисов, който в 90-те години играеше за питерския "Спартак" и бе пример за мен. А сред американците това безусловно е Майкъл Джордан. Мисля, че той сам издигна играта на съвършено друго ниво.


Сега в NBA има локаут. Не ви ли се струва, че профсъюзът на играчите мисли едностранчиво? Клубовете са длъжни сами да печелят, за да съществуват и от тази печалба да плащат и заплата на играчите.


- Локаутът е нож с две остриета. Има официални данни, че самата асоциация NBA заработва добри пари. Никой не заставя собствениците на клубове да форсират подписване на договори с играчите. Защо тогава те сега спорят с баскетболистите, ако преварително подписват с тях договори за такива суми? Това си е чисто противоречие. Аз съм за самия баскетбол и искам локаутът колкото се може по-бързо да свърши и шампионатът да започне.


Според мен заплатите, които се плащат на играчите в NBA, са умопобъркващи. Мисля, че да се получават такива пари, за да играеш баскетбол, е свръхестествено. Но не забравяйте - баскетболистите не само излизат на паркета да играят. Звездите са познати по целия свят, собствениците на клубове правят от тях огромни пари. Те стават продукт. Ако чуеш "Джордан", то първата асосиация ще бъде "Чикаго". Същото е при Кобе Брайънт - веднага изплува името "Лейкърс".


Гледали ли сте мачове от NBA през 90-те години и кой отбор харесвахте и поддържахте?


- Разбира се, че съм гледал, и най-ярко съм запаметил епичните финали между Юта Джаз и Чикаго Булс през 1997 и 1998-ма. Когато преминах в "Джазз", там ми проглушиха ушите с тези мачове. И досега преживяват епизода, когато Майкъл Джордан блъснал Ръсел, но не му отсъдили фаул. Разказваха ми и за това, че "Чикаго" специално е отсядал в предградието на Солт Лейк Сити - Парк Плейс, твърде далеч от града и от феновете на "Юта". И че Джордан, видите ли, са го отровили в навечерието на финала.


Връщам се обаче на въпроса - не съм бил фен на нито един отбор. Нямах някакво диво желание един от двата тима да спечели. Просто гледах със зяпнала уста тези невероятни отбори. Впрочем научих, че децата на Хорначек, който тогава играеше за Юта, са били фенове на ... Джордан. Преди мач са пречели на баща си да спи и сутрин не са му давали да стане от леглото. Тези мачове в САЩ са обвити в легенди.


Въпреки огромния брой мачове в NBA, какво правехте през свободното си време в Юта! Ходихте ли, например, на концерта на "Металика"?


- На "Металика" не ходих, но бях на гастролите на Стинг, Бон Джоуви, Джанет Джаксън, Аеросмит. Понякога влизах и гратис - смее се Андрей. - Когато в залата на Юта Джаз нямаше мачове, в нея постоянно организираха различни концерти и играчите от отбора имаха привилегии за вход. Ние минавахме покрай контрольорите и им казвахме: Здравейте, дойде време и ние да повикаме от трибуните.

Дали съм се запознал с някоя от тези снаменитости? Уви, не. Но имаше една интересна история. В Солт Лейк Сити бе известната в Америка кънтри певица Шаная Туейн. Тя излезе на сцената облечена с потник на Юта Джаз с моето име. Аз самият не бях на концерта, но на следващия ден ми подариха изрезка от вестник със снимката.


Андрей, мормоните не ви ли предлагаха да встъпите в Църквата на Исус Христос от последните дни?


- Не са ми предлагали. Аз не съм толкова религиозен, че да стана член на някоя църква и да приема нова религия. Но се отнасям много добре към мормоните и тяхната религия и начин на живот са ми симпатични. Мнозина в Русия смятат, че всеки един от тях има по десет жени. Това са глупости. Мормоните имат огромен култ към семейството - около щастливите мъже и жени има по петнайсетина деца. Те са много вежливи и приветливи хора.


АМЕРИКАНСКИЯТ ПАСПОРТ МЕ ИЗБАВИ ОТ  БЮРОКРАЦИЯТА


Какво означава да бъдеш гражданин на САЩ?


- Получавайки американски паспорт, не забелязах никакви изменения, освен това, че стана значително по-лесно да пътувам по света. Почти се премахна книжната бюрокрация. За съжаление, нашата страна не облекчава своите граждани по време на пътувания извън Русия.

 Въпреки всичко това аз се считам за гражданин на Русия. Родил съм се рунак, и руснак ще умра. Беше ми доста неприятно да чета всякакви гадости на тази тема по мой адрес.


Защо, според теб, когато известен руски спортист получи гражданство на друга държава, се предизвикват буря от емоции?


- У нас всички се смятат за големи патриоти, но, за съжаление, малцина правят нещо, с което да представят Русия в добра светлина. На практика се получава така: видите ли, ние така радеем за държавата, онези са предатели - те са излишни хора и да вървят възможно най-далеч. Всеки има свое мнение и аз не се обиждам. Просто в света има много руснаци с двойно гражданство, които представят Русия на най-високо ниво.


Преди всеки сериозен турнир има постоянни проблеми със състава на националния и с желанието на баскетболистите да играят в него (по различни причини - застраховки, травми и т.н.). Представителите на по-старите поколения във всички видове спорт били готови да умрат за своята страна, нашите съотечественици, които ги гледаха по телевизията, не мислеха за травми, но сега съвсем не е така.


Въпреки всичко, ние чакаме от теб да покажеш най-добрата си игра. Да помните, че зад вас е огромната ни СТРАНА.


- Има едно много важно нещо - застраховките. Защото съществува клуб, който ти плаща заплата и ти си в него наемен работник. Но има и национален отбор, за който ти искаш да играеш, но разбираш, че това дразни хората от клуба. И ти не можеш да подведеш нито собствениците, с които си се договорил, нито националния отбор. В баскетбола застраховката на играча не е толкова губещо нещо. Освен може би за националния отбор на Испания. Десет испанци играят в NBA с големи контракти.


И тук аз заставам на страната на играчите. Има различни ситуации, които са се случвали и с мен самия, когато ти не можеш в ущърб на своя отбор, на своето семейство,  да се подлагаш на опасност и да играеш контузен. Ти няма да играеш с пълните си възможности. Да стоиш на един крак на полето и да чакаш топката - това е смешно. Нещо повече, рискуваш да задълбочиш травмата. И след това да похарчиш за лечението й още повече време, отново да не играеш за националния или въобще да приключиш кариерата си.


ЗАПЛАТАТА МИ ПО ВРЕМЕ НА ЛОКАУТА Е ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ


Планирате ли да се приберете в Европа по време на локаута в NBA? И ако планирате, къде именно?


- Как да отговоря на този въпрос - въздъхва Андрей. - Разбира се, искам да поиграя в Европа, но най-вече в Русия. Тук се виждам само в два клуба - ЦСКА и питерския Спартак. В тях започнах своята кариера и би било логично да се върна именно в тези два клуба.


Добре, но ЦСКА вече завърши селекцията си и ръководството открито казва, че отборът ще бъде без Кириленко. А спортният директор на Спартак Санкт Петербург Алексей Карванен каза за Советский спорт, че клубът води преговори с вашия агент. Значи, Санкт Петербург?
-
Аз не казвам, че сто процента ще премина или в ЦСКА, или в Спартак. Може би по време на локаута въобще няма да играя. Ако в NBA няма нов сезон, то ще бъда повече време със семейството си. Макар че не би ми се искало да пропусна цялата година. Зная, че мога да играя на най-високо ниво още две-три години. След което ще започна да се закръглям - хитро се усмихва Кириленко.


И все пак, на какъв стадий се намират преговорите със Спартак?


- Ако трябва да отговоря честно - наистина не зная. Агентът ми води разговорите и именно той е в курса на цялата ситуация.


Чули ли сте, че той е издигнал нереални за европейските клубове условия?


- Това са абсолютни глупости.


Сумата на контракта от значение ли е за вас?


- Няма никакво значение. Още повече че за себе си съм решил: всичко, което заработя по време на локаута, ще дам за благотворителност.


Наистина ли всичко?


- Абсолютно.


Ако все пак вариантът за Русия се разсъхне, готови ли сте да играете в Испания? Още повече че изтече информация за ваши преговори с Реал.


- Ако не е в Русия, токава е все едно къде ще играя. Но искам клубът да бъде силен. Това ще ми даде възможност да поддържам добра форма през цялата година.


Готов ли сте да играете цяла година за европейски клуб? Или във вашия контракт ще има клауза да се завърнете в Америка след спирането на локаута?


- Разбира се, ще има такава клауза. За мен NBA е главният приоритет.


Но тогава какъв е смисълът да ви привличат? Вие може да напуснете във всеки един момент, а клубът ще загуби по средата на сезона топ играч


 В отговор Андрей разперва ръце и добавя: "Теоретично може да се разглеждат всякакви варианти..."


В NBA също имате свой приоритет?


- Юта Джаз. Разбира се, че ще премисля всяко друго предложение, но Юта си е Юта. Все пак дадох за този клуб десет години от своята кариера.


 В този момент разговорът ни бива прекъснат от строг глас: "Момчета, времето ви изтече!". Обръщаме се и виждаме Виктор Хряпа. Здравейте, хитро се усмихва крилото на ЦСКА и със знацзи показва на своя стар приятел Кириленко, че не е лошо да се отправи към хотела.


- Това е мойт драйвър Витя - бъзика се Андрей. - Чакай ме в колата, ще дойда скоро. Направи кеф на хората - кимва той към нас. Те са се готвили за интервю, събирали са въпроси на читатели.


В РУСИЯ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ХОДИ НА ФУТБОЛ


Андрей, а не сте ли получили покана от "Анжи?


- С удоволствие ще премина в "Анжи". Но само не като вратар. Винаги съм смятал, че вратарите са отделна каста хора. Виж, бих играл като нападател. Шегата настрана, но ми харесва, че в Русия се създава суперклуб. Единственото е, че инфраструктурата на "Анжи" малко не съответства на класата на футболистите. Мисля, че отначало трябва да се създадат условия и едва тогава да се привличат играчи, а не обратното.  И все пак съм слушал немалко добри думи за собственика на клуба Сулейман Керимов, за това, че той действително прави голям клуб в региона.


От кого сте чували?


Нека не говорим конкретно. От приятели.


Излиза, че следите и руския футбол.


- Малко. Но не съм привърженик на нито един отбор.


Това лято ходихте ли да гледате футболен мач?


- Не мога да ходя на мачове в Русия. Не заради играта, а заради атмосферата по трибуните. Помня когато Юта пристигна в Лондон и всички ние отидохме на Челси - Ливърпул. Много ми хареса, чувстваш се уютно на трибуните, около теб са хиляди фенове, които скандират, но доброжелателно. А у нас не е така. Постоянно обиждат, псуват и се блъскат.

 В Литва националният отбор ще отиде без натурализирани играчи. Какво мислите за това?


- Нямам отношение. Дали в състава ще бъдат Холдън и Маккарти или не - ми е все едно. Не ме вълнува и кой е треньор, и кой е повикан в националния, и кой се е отказал. Защо трябва да се вълнувам от всичко това? Аз съм дошъл да играя и да представям страната си, а кои ще бъдат моите партньори абсолютно не ме  интересува.


Заради локаута в NBA първенството на Европа може да стане едно от най-силните в последните десет години?


- Да, мисля че реално 8-10 отбора ще претендират за златото. Силите са толкова изравнени, че ако се проведе този шампионат седмица по-късно, то отборите ще се подредят по различен начин в сравнение с класирането в Литва. Разбира се, винаги е по-интересно да побеждаваш съперници с най-силния им състав. За да не говорят после - ама у онези не пристигна тоя, друг пък имал контузия.


Въобще всичко в този турнир ще зависи от един мач - от четвъртфинала. Може да играеш много добре в груповата фаза, но ако паднеш на четвъртфинала, всички ще те считат за неудачник.


Отива ли Русия в Литва за златото?


- Безусловно. Още повече че е важно да вземем квота за Олимпиадата. това също е една он главните ни цели. Всички искат да видят Лондон от прозореца.


ОТБОРЪТ НА МЕЧТИТЕ НА АНДРЕЙ КИРИЛЕНКО


Андрей Кириленко състави своя дрийм тийм, в който влезе даже плеймейкърът на питерския "Олимп".


- А къде е Джордан? - попитаха на свой ред възмутените журналисти на Советский спорт.


- Ами той не е в моя дрийм тийм. В него трябва да са само мои приятели. Женка Иванов - плеймейкър, той играе в Олимп Санкт Петербург, Сергей Моня поставям на номер 2, тъй като на позиция 3 слагам самия себе си. Тежко крило ще бъде Виктор Хряпа, а на позицията център ще поставя моя приятел По Гасол.


И задължително трябва да посоча и треньорите. Главен ще бъде Алексей Василиев (първият треньор на Кириленко), ще му помага Станислав Ерьомин.