Изпълняващият длъжността първи вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев при среща с руски програмисти е заявил, че до 2010 г. Русия ще разработи собствено програмно осигуряване на базата на отворения код, информира money.bg.

Програмите са предназначени за училища и държавни учреждения. Училищата ще получат право на избор - да купуват търговския продукт или да преминат към безплатната операционна система с открит код.

Руският софтуер освен операционна система ще включва комплект офисни приложения, антивирусна програма, архиватор, графичен редактор, средства за разработване и решения за автоматизацията на управлението на училищата.

Идеята да се премине към руски софтуер в държавните учреждения се дискутира отдавна.

Oще преди години депутати мислили законодателна инициатива за борба с „Microsoft-зависимостта".

Тогава не се е стигнало до повече от разговори, но сега тази идея отново е предмет на обсъждане, макар някои анализатори да твърдят, че тя е с цел сплашване на „Майкрософт".

Министърът на информационните технологии на Русия казва, че в училищата новите програми ще бъдат заредени в компютрите даже година по-рано, през 2009 г.

До края на септември ще се проведе конкурс за определяне на разработчика, в началото на 2008 започва тестването в три експериментални региона - Перм, Татария, Томск.

Вицепремиерът се оправдава, че не може да се осигурят всички училища изведнъж, защото има проблем на съвместимостта между съществуващото програмно осигуряване и програмите с открит код.

Проблем могат да се окажат парите за въвеждане, тъй като руската държава отделя само 720 млн. рубли ($27.5 млн.), което е несериозно на фона на това, което Microsoft влага в разработка. Обаче руските компании вече са започнали да намекват на държавата, че именно те искат да получат поръчката.

Руските разработчици на програмно осигуряване за Linux „Альт-Линукс", Linux-online, Naumen, Етерсофт и системният интегратор „Центр" са създали алианс за съвместно участие в конкурсите за доставка на свободно програмно осигуряване в руските училища.

Проектът може и да не излезе така мащабен. Директор по външните връзки на Лигата на независимите експерти в информационните технологии отбелязва, че не става дума за руска операционна система, а за създаване на отечествен дистрибутив на Linux.

Това не изисква много време и затова сроковете, заявени от министрите, са реални. Главният проблем е, че повечето приложни програми са написани под Windows и няма да работят с Linux.

Според експертите руският пакет за свободно програмно осигуряване няма да се използва някъде другаде освен в кръжоците по информатика.

Има и друг вариант на приемане на новата идея - две години разработка и въвеждане през 2009 година, но затова пък повече потенциал в бъдещите приложения - посочва се примера на Франция, където държавните учреждения работят с Linux.

Руският социален интернет живот е много активен, както и национализма, затова ако избраните компании си свършат работата, от училищата новото програмно осигуряване може да премине в големите сайтове-форуми, а оттам и в офисите и домовете.

Редица играчи на руския пазар се съмняват в подобен сценарий.

Тъй като няма единен разработчик и не отделя огромни средства за маркетинг като Microsoft, Linux надали ще успее да заеме съществен дял на пазара, дори за сметка на правителствени проекти.

Руските чиновници изпращат намеци към компанията Microsoft, защото в скоро време възнамеряват да изхарчат големи пари за компютъризация на училщата.