Промени в състава на Лукойл Академик със сигурност ще има, обяви спортният директор на тима Сашо Везенков след отпадането от Еврокъп. Българският шампион изпусна златен шанс да играе в Топ 16 на турнира, след загуба с продължение, и само една точка от френския АСВЕЛ.

„Оптимист бях до вчера. Баскетболът е такава игра, че за секунди се обръща всичко. Играха момчетата, бориха се, до последно вярвах, но жалко. Участието в следващата фаза бе реално, участие би довело много силни отбори в България, и би било мотивация, която трудно се намира на нивото в България,” коментира Везенков.

Запитан какво липсва на тима сега, и какво е липсвало и миналия сезон, при загубите от Арис и Кърка, той заяви:„Това липсва от доста време. Миналата година не стигнахме до Финална четворка за много малко, загубихме от Арис с една точка, една точка и вчера. Трябва да анализираме нещата. Влияе и слабата конкуренция в България. Причините са много. Отпадането е факт. Ясно е, че ще гоним титлата, но не е сериозно.”

„Ще има промени. Ще говорим и с други треньори, трябва да говоря с президента. Вчера говорихме с него, но ще запазя за себе си за какво си говорихме,” обясни босът на „студентите”.

„За мен е провал. Поставяме си цел, не я постигаме, това какво е – успех?! С тези отбори, с който сега се падна втория в нашата група, беше напълно преодолима и тази група, влизането в осемте бе реално. Това бе по-значимата цел. От доста години се борим за европейски пробив, да се покажем,” добави той.

Везенков призна, че и ръководството също е направило грешки:„Може би в селекцията имахме грешки, но треньорът разчита на българските играчи, показа го. И Павел, и Божидар, който игра без обичайните си грешки – те са бъдещето на българския баскетбол.”

„Аз бях оптимист до последно. Куп неща се случиха. Още в редовното време, те не бяха в бонус, може би Оуенс закъсня да излезе след чадъра, след това спорната топка бе за тях в продължението, всичко бе против нас,” каза по спортно-техническата част на снощния мач той.

България определено застана зад Лукойл в евродвубоите:„И аз го усещам, че напоследък има нещо такова. България е зажадняла на високо ниво. Не ме разбирайте погрешно, но културист става първи в гласуване на феновете, което не е сериозно.”

Кога да се чакат промените в Лукойл?„Не мога да ви кажа, може би. След срещата с господин Златев ще кажа повече. Не мога да кажа кога ще е този разговор, това ще го реши той,” добави Сашо Везенков и завърши с конкретен играч, който вероятно ще бъде освободен: „Акида (МакЛейн) не игра въобще, не можем да си позволим да държим чужденци, и да не ги използваме.”