Две трети от българите засега не могат да дадат категорична оценка на лансираната в медиите българска позиция за Косово. 22% декларират, че не я одобряват, а 14% са съгласни с нея, сочат данните на НЦИОМ.

Българското правителство и обществено мнение също не останаха безучастни към възникналия косовски проблем. Неофициалната позиция на българското правителство, разпространена в медиите, е да се признае Косово като независима държава, но не веднага и след изпълнението на определени условия.

Заявената досега българска позиция за Косово се подкрепя предимно от високообразованите хората на възраст между 50 и 60 години и тези с висок жизнен стандарт.

Няма политическа партия, с изключение на ДПС, чиито привърженици по-често да одобряват, отколкото да не одобряват позицията. Прави впечатление, че привържениците на Атака в преобладаващата си част (53%), както и 31% от привържениците на ГЕРБ не споделят неофициалната българска позиция за Косово.

Българското обществено мнение е загрижено за последствията от самообявилата се за независима Косовска държава. Преобладаващите страхове са породени най-вече от евентуално ескалиране на напрежението в Сърбия и Македония. Съответно 61% и 52% от респондентите споделят подобни страхове.

Половината от българите се опасяват от усложняване на отношенията със Сърбия, ако България признае независимостта на Косово. По-често изпитват подобни страхове хората в активна възраст, висшистите, столичани и жителите на градовете областни центрове.

Загрижени за отношенията със Сърбия са привърженици на партии от целия политически спектър - 76% от привържениците на СДС, 71% ат атакистите, 59% от симпатизантите на ГЕРБ и 57% от тези на БСП.

Българите осъзнават заплахата за националната сигурност на България и евентуалната "косовизация" в другите балкански държави, но ги оценяват като по-малко вероятни. 42% от респондентите са на мнение, че е възможна "косовизация" и в други балкански държави. Това са предимно хора в активна възраст, високообразовани и привърженици на партия Атака.

38% от интервюираните предвиждат заплаха за националната сигурност на България в казуса Косово. Високообразованите, жителите на областните центрове както и привържениците на Атака и на десните партии най-често имат опасения за националната сигурност на страната.

Като цяло една четвърт от интервюираните се страхуват от възможните негативни последствия от ситуацията в Косово. Едва 6% от българите смятат, че ситуацията в Косово не застрашава България по никакъв начин.