Ботевградска гимназия чества 136 години от рождението на акад. проф. д-р Асен Златаров. По този повод в дните преди днешното тържество, в учебното заведение се проведоха редица други прояви: изложба на хербарии от горски растения, изготвяне и представяне на филм за училището и компютърни разработки за живота, професионалния път, научните постижения и обществената дейност на неговия патрон, издаден бе вестник в дигитален формат. Те преминаха под наименованието „Златаровски дни“. Това съобщи директорът на  ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Даниела Колева, в началото на тържественото събитие днес. В обръщението си към учениците тя каза: „Нашият патрон заслужава уважението ни. Вие трябва да бъдете достойни негови последователи.“.


Даниела Колева прочете поздравителен адрес от Иван Гавалюгов – кмет на Ботевград и от Рени Лазарова – директор на Исторически музей – Ботевград. 


Последва церемония по награждаване. С почетен плакет на училището бе удостоен Филип Зуберски – учител по информационни технологии и информатика. По думи на г-жа Колева, той е вложил най-много усилия за организирането и провеждането на патронния празник. 


По традиция директорът на ППМГ отличи изявени ученици в няколко категории: „Устремени към върха“ - за участието им в общинските кръгове на две или повече олимпиади; „Изборът да си победител“ – за постигнати призови места в различни училищни, национални и международни състезания и конкурси; „Креативен гимназист“ – за активно участие в подготовката и осъществяването на тазгодишния патронен празник. 


Даниела Колева отправи благопожелания към наградените и им благодари за ентусиазма и проявеното усърдие.