В ПМГ Акад.проф.д-р Асен Златаров” се състоя първата представителна изява на клуб „Историята на моето селище”, който осъществява деността си под ръководството на Цанка Маркова, учителка по история. Чрез две компютърни презентации и един мини филм учениците проследиха историята на гимназията и гимназиалното образование в Ботевград през периодите 1912 г.- 1950 г., 1950 г.- 1989 г. и от 1989 г. до днес. Разработките се базираха на интересна информация и богат снимков материал, събирани в продължение на три месеца. Така например интерес предизвикаха снимките на абитуриенти през 1920 година, на ученици по време на задължителната сутрешна физзарядка, на знаменосеца на ботевградската гимназия през 30-те години на XX век и други. Любопитен факт от ученическото проучване е, че най-много ученици в учебното заведение е имало през периода 1944 – 1945 год. – 1263 на брой.
Мини филмът включваше интервюта с Никола Близнаков, директор на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” от 1971 г. до 1994 г., Росица Василева – от 1994 до 2009 год. и Даниела Колева – от 2009 г. до днес. Всеки от тях разказа какво е направено през тези години в гимназията по отношение на обогатяване на материалната база, подобряване визията на сградния фонд, въвеждането на нови профилирани паралелки. Директорите споделиха и забавни случки от училищния живот.
„Не казвам, че учениците по мое време бяха блестящи, но много четяха. 75 на сто от зрелостниците продължаваха образованието си в университетите”, каза по време на интервюто Никола Близнаков.
Росица Василева сподели за извършените ремонти в учебното заведение и дейността му в партньорство с доброволците от Корпуса на мира, довела до обогатяване на материалната база. Сегашният директор разказа за извършеното през последните три години – увеличаване на броя на учениците от 343 на 398 и разкриване на още една паралелкаи, обновяване на класните стаи, поставяне на окачен таван на втория етаж, осъществяване на сътрудничество с Центъра за творческо обучение в Лозен и с училище в област Верона, Италия.
„В продължение на три месеца учениците влязоха в ролята на изследователи. По-трудно е да изследваш нещо, да подбереш точните факти, да направиш анализ и да го представиш по достъпен начин. Въпреки че работихме с миналото, заложихме на новото и модерното, за да представим най-важното, което се е случило през тези 100 години в гимназията”, каза в края на проявата Цанка Маркова.
Директорът на Исторически музей – Ботевград Тодорка Коцева поздрави учениците от клуба за тяхната мотивация и сериозност при работата им с архива на музея. Тя ги покани на юбилейното честване по повод 40 години от разкопките на крепостта Боженишки Урвич, което ще се състои на 18 май. Тодорка Коцева отправи и покана към всички възпитаници на гимназията – да посетят музея на 19 май, когато той ще се включи в инициативата „Нощта на музеите”. Директорът на музея призова гимназистите да участват в Седмия национален исторически конкурс, който ще се проведе под патронажа на министъра на образованието, младежта и науката и ще бъде на тема „Толерантността на българския народ - заедно въпреки различията".
Поздрав към учениците и техния ръководител отправи и Даниела Колева. Тя им благодари за положения труд и успешното реализиране на проекта.

Клуб "Истоията на моето селище" е създаден по схема "Да направим училището привлекателно за младите хора" на проект "Успех". Той се финансира по програма "Развитие на човешките ресурси".