В Атина Владимир Далаклиев покори европейския връх в олимпийското таекуон-до. Той беше поставен под номер 1 в схемата на категория до 68 кг заради най-високата позиция, която заема в европейската ранглиста  спрямо останалите участници в категорията. И в първия кръг се изправи срещу френския състезател Шин, отстранил преди това представителя на Гърция. Въпреки че мачът завърши повече от убедително за Влади (24-9), той бе и най-тежкият за него, защото французинът беше изключително агресивен, много бърз и техничен и максимално изцеди силите на нашето момче.

На четвъртфинала Влади се справи безпроблемно с представител на Полша, а на полуфинала се изправи срещу шампиона от олимпийската квалификация в Казан Дамир Фейзич от Сърбия. Той проведе мача изключително тактически изпипано, неутрализира изцяло силните страни на сърбина и точно 2 секунди преди да изтече редовното време, при резултат 0-1 за сърбина, успя да пласира ритник в главата и да спечели мача с 3-1. Въпреки силното си разочарование, целият щаб на сръбския отбор поздрави Влади за отличната игра.

На финала Влади излезе срещу световния шампион за младежи от Испания. Противно на очакванията за оспорван мач, Влади поведе с 11-0 и в началото на втория рунд отказа с технически нокаут испанеца. Така за първи път българин се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка на европейско първенство. С този си успех Владимир Далаклиев  се затвърди като най-успешният български състезател по олимпийско таекуондо.