Днес новият селекционер на националния отбор на България по баскетбол обяви своите помощници. Очакванията, че сред двамата ще бъде легендарният баскетболист и  наставник на "Балкан" Георги Младенов, не се сбъднаха. На специална пресконференция евреинът произнесе имената на Любомир Минчев и Константин Папазов.

Докато  изборът на първия не е изненадващ, то включването на Папазов в щаба буди недоумение. Не че бе неочаквано да се появи в него. Сега стана ясно защо в петък предложенията за двамата помощници не бе обявено публично. За да няма скандали по време на Мача на звездите, където Жоро бе помощник на Лукаич на тима на "Леденика".

От БФБ просто скриха Тити в запечатан плик и го поднесоха на Гершон. Не плика, а Папазов. Очевидно във федерацията не мислят баскетболно, а със съвсем други критерии. Или, което е още по-лошо, решенията й се диктуват от други места.

Жалко. Не толкова за това, че не е избран Георги Младенов. А  от факта, че на баскетболния хоризонт отново се появи Папазов. Защото общата точка между двамата май единствено е роднинската им връзка от момента, когато Жоро стана кум на Тити. Може да се изредят много "за" и "против", и всичко ще бъде в полза на Младенов. И като баскетболист (вижте на снимкатакой е с топката), и като треньорски качества. Докато Жоро в последните две години направи хит отбора на "Балкан" с два коренно различни състава, то Тити се мушкаше в телевизионните екрани, но съвсем не като свързан с баскетбола.

Като се вземе предвид тежката квалификационна група, в която попадна България - със Сърбия и Италия, то класирането за следващото европейско е пълна химера. Ако ще не Гершон, но и Пат Райли, Фил Джексън или Еторе Месина да дойдат, и то заедно. Подмолното завръщане на Папазов има съвсем друга цел. А неговата роля в националния отбор вероятно ще се свежда до жестомимичен превод или завеждане на ентисуазма. Което няма нищо общо с баскетбола.