Софийски градски съд (СГС) вчера продължи да разпитва отново свидетели по делото за източване на Държавния резерв. Подсъдими са Мирчо Петков – Циганина, бившият шеф на Държавния резерв – Станислав Копаров, бившият директор на дирекция "Държавен резерв" Васил Цоконов, както и още шестима души. Те са с повдигнати обвинения за престъпления по служба.

"С това призоваване може и да не успеем да приключим до края на годината", обясни в самото начало на заседанието председателят на съдебния състав, съдия Владимир Астраджиев. За сравнение – онзи ден бяха преразпитани петима свидетели, а вчера двама.

Свидетелят Пепи Митракиев обясни за десетина минути пред съда, че няма каквато и да е връзка с изкарваното жито от зърнената база на Държавния резерв до Козлодуй. Неговата задача била единствено да охранява обекта.

Доста по-дълго на банката стоя вторият явил се свидетел – Марин Йорданов. Той е директор на едно от дружествата, които са сочени за близки до Мирчо Петков. "Не съм развивал дейност с тази фирма", твърдеше свидетелят. Фирмата била на Георги Георгиев, с когото Йорданов се запознал през 2002г. Дружеството имало големи задължения. Срещу 1000 лв. Йорданов се съгласил Георгиев да му прехвърли фирмата.

Делото за източване на Държавния резерв се основава на факти от периода 2002 – 2004г. В обвинителния акт от 2010г., бившият директор Станислав Копаров подава до Междуведомствения съвет по въпросите за резерва молба. Тя е свързана с неговото искане, да бъдат деблокирани 60 000т. пшеница. Аргументът е, че това се прави, за да се поднови запасът.

Копаров искал отблокираната пшеница да бъде съхранявана от частни фирми. Той обявява търг, на който са избрани 22 фирми, без решението на комисията да е било готова. Между 22-те фирми 2 са били близки до Мирчо Петков – Циганина. Според държавното обвинение двете фирми са получили 18 000 т. от пшеницата, представяйки фалшиви банкови гаранции. Зърното е откарано във Варна и натоварено на кораб. Съдът така и не се напълва, заради това Копаров организира конкурс, на който са избрани фирми, 8 от които – близки до Мирчо Петков. Те получават 84 000 т. пшеница.

Делото за източване на Държавния резерв започва през 2008г. През 2010г. процесът започва отначало, след като назначеният председател на съдебния състав Алексей Трифонов си прави отвод. Такъв е поискан и на новия председател Владимир Астраджиев, с обяснението, че е осъждал подсъдимия Копаров по друго дело. Следващите заседания ще бъдат на 30 и 31 октомври.