Качеството на подаваната вода за централно водоснабдяване отговаря на Наредба 9. Всички химически показатели са със стабилни показания. Отклонения има при силни дъждове и снеготопене, когато се влошава мътността на повърхностните водохващания, а оттам и на подаваната вода. Отклонения по микробиологични показатели няма. Средното годишно постигнато ниво на проби по микробиологични показатели, които отговарят на нормативните изисквания, е 1. Нивото на проби по физико-химични показатели е 0.98. Обеззаразяването на добиваната вода от всички водоизточници се извършва с белина. За дозирането на белината се използват медицински системи с изключение на въведените в експлоатация пречиствателни станции в Ботевград и селата Трудовец, Врачеш и Литаково, кодето дозирането се извършва с дозаторни помпи.
При контролиране качеството на водата ВиК работи в тясно сътрудничество с Регионална здравна инспекция – София област. За целта е изготвена програма за мониторинг, където са определени редът и начинът на взимане на пробите, пунктовете за пробонабиране, показателите, по които се извършва постоянният и периодичният контрол. Това е записано в „Информация за организационното и финансово състояние на ВиК „Бебреш” ЕООД до 31 август 2012 год.”, която ще бъде обсъдена на предстоящата сесия на ОбС.
В информацията е посочено още, че отстраняването на авариите се превръща в част от основната дейност поради остарялата и напълно амортизирана водопроводна мрежа. За отстраняване на аварии се използват около 60 на сто от всички ресурси на ВиК дружеството. Възникналите и отстранени аварии се водят в дневник, в който се отбелязва вида на аварията и вложените материали. Тези данни служат за база при планиране на участъците, подлежащи на реконструкция, за намаляване на налягането в мрежата, както и за контрол на количествата подадена и продадена вода.
Максималната стойност на постоянното налягане във водопроводната мрежа не трябва да надвишава 60 метра, минималната – 6 метра. За Ботевград е постигнато добро ниво на регулиране на налягането чрез система за видеоконтрол и интернет връзка с пречиствателна станция „Чеканица1”. В селата са монтирани манометри за постоянно следене на налягането във водопроводната мрежа. През летните месеци режим на водоподаване е въведен в селата Липница, Елов дол, Краево и Боженица. До края на септември ще бъде възстановено нормалното водоподаване на абонатите.
Информацията съдържа и данни за несъбраните вземания на общинска фирма „ВиК Бебреш”. 486 длъжници са с над 100 лева задължения са предупредени с писмени известия на основание чл.38, ал.1,т.2 от Общите условия за предоставяне на ВиК услуги”. Принудително е прекратено водоподаването на 24 абонати. На по-големите длъжници дружеството предоставя възможност за подписване на протоколи за разсрочено плащане. До момента по тези протоколи са събрани 3500 лева. Предявени са съдебни искове срещу 25 нередовни абонати. Общата сума на иска е 7 493.30 лева – главница, а разноските по делото са 3125 лева.
От началото на тази година местното ВиК е сключило договор с фирма „Екс Дебт” АД за събиране на вземания. Абонатите са сортирани по стойност на задължението си над 200 лева. Към края на август фирмата е събрала сума в размер на 20 749 лева, която включва както стари, така и текущи задължения.
В Информацията за организационното и финансовото състояние на общинската фирма се посочва още, че разходите за електроенергия са увеличили със 134.28 на сто след въвеждането в експлоатация на трите нови пречиствателни станции /две в Ботевград и по една в Трудовец и Литаково. Въпреки това „дружеството поддържа ценова политика на задържане на цените за доставка на вода с риск да попадне под ударите на финансова несъстоятелност”.
Към 30 август 2012 г. „ВиК Бебреш” отчита положителен финансов резултат от 1000 лева.