Всяка община трябва да изготви план за интеграция на ромите, съобразен с Националната стратегия за интеграция – 2012 - 2020 година, приета с акт на Народното събрание. Така от 2014 година ще може да кандидатства за средства от еврофондовете за подпомагане на ромската общност. Това стана ясно по време на днешната среща на представителите на Националния съвет по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет с ръководството на общината. Срещата се проведе в зала 15 на общинската администрация и на нея присъстваха още служителите от отдела по интеграция на етносите и представители на ромската общност в Ботевград.
Кметът Георги Георгиев обясни, че изготвянето на план за интеграция на ромите не е нещо ново за общината. "Всяка година си поставяме задачи за подобряване живота на ромското населние в града и селата, които изпълняваме на сто процента със средства от общинския бюджет. Той даде пример с построяването на ромски къщи, изграждане на клуб, спортна площадка и канализация в ромската махала, изпращане на талантливи ромски деца на фестивали в чужбина.
Кметът Георгиев подчерта, че принципно е „против изготвяне на отделни планове и стратегии за ромите, за да не се създава напрежение”. „Ние не делим ромите от останалите жители на общината”, подчерта той. Градоначалникът каза, че най-наболелият проблем на ромската общност в Ботевград е жилищният. Към момента около 300 роми от ботевградската община са картотекирани като крайно нуждаещи се. Кметът каза още, че общината има проект за построяване на блок за социално слаби семейства, за който търси средства и смята да го реализира през този мандат.